|

İhracatçıları düşük döviz korkusu sardı

00:00 - 1/01/2010 Cuma
Güncelleme: 22:20 - 31/12/2009 Perşembe
Yeni Şafak
İhracatçıları düşük döviz korkusu sardı
İhracatçıları düşük döviz korkusu sardı

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye'nin IMF'le anlaşma yapması ciddi bütçe açığının kapatılması açısından önemli olduğunu ancak bunun ihracatçılar için ciddi bir yıkım olabileceğini söyledi.

IMF'le anlaşmanın dövizin aşağıya doğru inme tehlikesini beraberinde getirdiğini ifade eden Dalgakıran, bu durumun ihracatçıları zora sokacağını kaydetti. "Gerçekten sıkıntı büyük" diyen Dalgakıran şunları söyledi:

"Üstelik dünyada rekabet çok sertleşti. Normal zamanlarda bile sert bir rekabet vardı, krizle daha da sertleşti. Türkiye'deki ihracat verilerine bakarsanız tehlikeyi gösteren önemli ipuçları görebilirsiniz. Mebla bazında yüzde 25'lik bir düşüş görülüyor ama muiktar bazındaki düşüş yüzde 9'larda. Demek ki ortada artık ne kâr kalmış ne de bir şey. Pazar koruma mücadelesi ve-riliyor şu anda. Bunun üzerine bir de dövizin düşüşü eklenirse çok çok büyük sıkıntı çekilecek demektir. İhracatçıyı gerçekten çok zor günler bekliyor demektir, Allah yardımcımız olsun."

İhracatçıların bu yüzden IMF'le anlaşmayı istemediklerini ifade eden Dalgakıran, hükümetin döviz kurunu belirli bir seviyede tutmayı kesinlikle bir politika olarak benimsemesi gerektiğini kaydetti. Dalgakıran, "Doların 1.5'in altına düşmemesi, Avro'nun da 2.2'nin altına düşmemesi gerekiyor. Bunun tersi bir durum ortaya çıkarsa ki, korkumuz o, bu çok büyük bir tehdit oluşturur" dedi.


14 yıl önce