|

İki dev buluştu

Türkiye ekonomisinin devlerinden otomotiv ve tekstil, Bursa’daki inovasyon yarışmasında buluştu. Ar-Ge ve inovasyonun zirvesi niteliğindeki buluşmanın önemine dikkat çeken Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, “Artık alın teri değil akıl terini kullanmalıyız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:20 - 27/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye ihracatının iki dinamik sektörü otomotiv ve tekstil, Bursa'da Ar-Ge, tasarım ve inovasyon fırtınası kopartıyor. Bu yıl ilk kez iki sektörün de bir arada gerçekleştirdiği 'Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları' organizasyonu Bursa Merinos Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.



ALIN TERİ YERİNE AKIL TERİ


Etkinliklerin açılış törenine katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, özellikle gençlerin plan, proje ve tasarımlarını sunma fırsatı bulmalarının sevindirici olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, “Bizler geleneksel olarak alın terinin kutsandığı bir kültürde yetiştik. Ancak, alın terinin yanı sıra, artık akıl terinin de kutsanması dönemi geldi” dedi. Alın teri ile beyin terini, tasarımı, Ar-Ge'yi, üretimi ve pazarlamayı güçlü hale getirebilecek, ortak akılla hedeflere götürecek anlayışı yürütme temennisinde bulunan Bakan


Müezzinoğlu, Bursa'nın bu anlamda güçlü bir merkez olduğunu, gerek otomotiv gerekse tekstilde çok önemli bir güç haline geldiğini vurguladı. Müezzinoğlu, Türkiye'nin 2023 vizyonuna Ar-Ge, inovasyon ve tasarımla ulaşılabileceğini ifade etti.



PROJE PAZARI OLABİLİR


Etkinliklerin açılışında konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay da, kentin 5 gün boyunca inovasyon, tasarım ve Ar Ge konuşacağını söyledi. Burkay, inovasyon kültürüne geçişte, adeta bir devrime ihtiyaç olduğunu belirterek, “Burada sergilenen projelerin neredeyse 7'de 1'i hayata geçiriliyor. 'Her şeyin pazarı oluyor da, projelerin neden olmasın' diye yola çıktık ve her yıl büyüyerek devam ediyoruz” diye konuştu.



KATMA DEĞER ARTTIRILACAK


Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu ise organizasyonun yalnızca sektörleri için değil Türkiye'nin 2023 hedefleri için de önemli olduğunu vurguladı. Sabuncu, “Bunun için de iç pazarımızı büyütmeliyiz. Ayrıca katma değeri yüksek ürünlere odaklanmalıyız. Ar-Ge'ye, tasarıma, inovasyona önem vermeliyiz” dedi.



Bangle'dan Türk sanayisine övgü


Dünyaca ünlü tasarımcı Chris Bangle, Türkiye'de tekstil ve otomotivde tasarım konusunda ciddi potansiyel olduğunu belirterek, tasarımın birinci kuralının süreklilik olduğunu söyledi. Bangle, “Siz Türkiye'de tekstilin bütün ihtiyaçlarını biliyor ve karşılıyorsunuz. Sektördeki duyguları ilhamları beklentileri, ihtiyaçları biliyorsunuz ve ona göre üretim yapıyorsunuz. Bu alanda başarılısınız. Bunu otomotive de taşıyabilirsiniz” şeklinde konuştu.



Türkiye'nin önünü açacaklar


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, otomotiv ve tekstil sektörünün özellikle teknik kumaş üretiminde Türkiye'nin önünü açacağını söyledi.Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için


teknolojiyi ve katma değeri artırmaya yönelik yatırımlarda bulunması gerektiğini belirten Büyükekşi, bunun yolunun da inovasyon, Ar-Ge, tasarım


ve markalaşmadan geçtiğini sözlerine ekledi.




#Bursa Ticaret ve Sanayi Odası
#Orhan Sabuncu
#Uludağ tekstil İhracatçıları Birliği
#Otomotiv
9 yıl önce