|

İkinci maaş şartları açıklandı

Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Paketi’nde yer alan doğum sonrası 6 aya kadar yarım gün çalışmada 961 liralık ikinci maaşı almak için son 3 yılda en az 600 gün prim ödeme şartı konuldu

Yeni Şafak
09:37 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 07:42 - 30/01/2015 Cuma
Diğer

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ‘Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması’ Paketi çerçevesinde yapılacak doğum yardımı ile doğum izninden sonra kadınlara yarım gün çalışma hakkı çerçevesinde ödenecek ‘yarım çalışma ödeneğine’ ilişkin ayrıntılar belli oldu. Habertürk'ün habrine göre doğum yapan kadınlara ilk çocukta 2 ay, ikincisinde 4 ay, üçüncüsünde 6 ay süreyle yarım gün çalışma izni verilecek. İşçinin ücreti ne olursa olsun, bu süreler içerisinde, İşsizlik Sigortası Fonu tarafından brüt asgari ücretin yüzde 80’i oranında ikinci maaş ödenecek. Bu da aylık 961 lira ücret anlamına geliyor.


MEMUR BABAYA 5.5 YIL YARI ÇALIŞMA İZNİ

Ancak, yarım çalışma dönemlerinde 961 liralık ikinci aylığı alabilmek için kadın işçinin adına doğum tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması koşulu aranacak. Bu işçinin, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışması ve doğum sonrası analık izni bitiminden itibaren 30 gün içinde Türkiye İş Kurumu’na yarım çalışma belgesi ile başvurması gerekecek.


Doğum nedeniyle yarı zamanlı çalışan kadın işçilerin sosyal güvenlik primlerinin yarısı kendi işverenleri tarafından diğer yarısı ise İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ödenecek. Çocuğun engelli doğması halinde yarım çalışma ödeneği 12 ay boyunca verilecek.


Doğum sonrasında memur kadınlar, çocukları zorunlu ilköğretim çağının başladığı tarihi izleyen aybaşına kadar olan dönemde çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla haftalık çalışma saatlerinin yarısında izin yapabilecek. Bu haktan, karısı doğum yapan memur babalar da yararlanabilecek. İlköğretim ve Eğitim Kanunu uyarınca zorunlu ilköğretim çağı, “Çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda” başlıyor.

#ikinci maaş
#aile koruma paketi
#ikinci maaş nasıl alınır
9 yıl önce