|

İlaçta dernek lobisi

İlaç sektörünün vurgunu sınır tanımıyor. Kongrelerde ağırladıkları doktor ve bürokratları kafalayan, sektördeki bazı dernekler; ithal edilen ve geri ödeme listesine alınması istenilen ilaçlarla ilgili lobi yapıyor. İlaç yönetmeliği bile bu yolla belirleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2014 Cuma
Güncelleme: 08:47 - 21/11/2014 Cuma
Yeni Şafak
CAHİT SARAÇOĞLU

Kamunun her yıl milyarlarca dolar ödenek ayırdığı sosyal güvenlik sisteminin en önemli kalemi olan ilaç ile ilgili hem bürokratların hem de doktorların lobi çalışmalarıyla yönlendirildiği ifade ediliyor. Hangi ilacın geri ödemeye alınacağına bile karışan dernekler, lüks otellerde ağırladıkları doktor ve bürokratlar arasında lobi yaparak üretilen, ithal edilen ve devletin geri ödeme listesine alınması istenilen ilaçları belirledikleri belirlendi. “İlaçta yönetmelik çalıştayı” bile düzenleyen söz konusu derneklerin bu yolla sosyal güvenlik sistemine girdikleri ortaya çıktı.


Bu dernekler arasında İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği (İBGAİD) da bulunuyor. Geçtiğimiz Eylül’de Antalya’da ‘Nadir Hastalıklar ve Yetim İlaç Sempozyumu’ ve ‘Yetim İlaç Yönetmelik Çalıştayı’ düzenleyen dernek şimdi Antalya’da 21-23 Kasım tarihleri arasında da “Biyoteknolojik Ürünler ve Biyobenzer İlaçlar” sempozyumu düzenliyor. Sempozyumun son gününde ise “yönetmelik çalıştayı” yapılak.


‘KARAR VERİCİLER’LE ANKARA’DA GÖRÜŞME

Sağlık Ekonomisi ve Politikaları Derneği (SEPD) ise 4-5 Aralık 2014 tarihlerinde Ankara’da “Sağlık Ekonomisi Kongerisi” isimli bir kongre düzenleyecek. Kongrede Novartis ilaç firmasının sponsor olduğu belirtildi. “Karar Vericilerle Ön Görüşme ve Bilimsel Danışmanlık” konulu bir panelin yer alması dikkat çekiyor.


SPONSORLAR İLAÇ FİRMALARI

Sponsorluğunu ilaç firmalarının sponsor olduğu beş yıldızlı lüks otellerde düzenlenen bu toplantıların gecelik konaklama ücreti 495 Euroya kadar çıkıyor. Düzenlenen programların sponsorlarının da ilaç firmaları olduğu görülüyor. Bu firmalar ise internet sitesinde Novartis, Servier, Gilead, Covidien’in olduğu ilan ediliyor. Bugün Antalya’da başlayan ve 3 gecelik herşey dahil paketten yararlanan katılımcılar 650 Euro olarak dikkat çekiyor.

#ilaç
#lobi
#dernekler
9 yıl önce