|

İlaçta taban fiyat dönemi

İlaca taban fiyat uygulaması başladı. 1 Ekim'de yürürlüğe giren uygulama ile etapta 15 grup ilaç için geçerli olacak. Hasta taban fiyatı belirlenen ilaçtan fiyatı yüksek olanı almak isterke farkı kendisi karşılayacak.

.
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:34 - 1/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
İlaçta taban fiyat dönemi
İlaçta taban fiyat dönemi

Sosyal Güvenlik Kurumu''nun (SGK) taban fiyat uygulaması başladı. SGK''nın 1 Ekim''de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği ile 15 grup ilaçta taban fiyat uygulanacak. Firmaların aynı gruptaki ilaçların kamu fiyatlarını taban fiyata çekmemeleri durumunda, SGK''nın elde edeceği tasarruf bedeli vatandaşa yansıyacak fark bedel üzerinden alınacak. Taban fiyat uygulaması ile SGK, 15 eşdeğer grupta 218 ilacın fiyatına etki edecek. Hasta taban fiyatı belirlenen ilaçtan pahalısını almak isterse farkı cebinden ödeyecek. Antibiyotik, kalp, şeker ve mide ilaçları da bu kapsamda olacak. Kararı değerlendiren Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, dün başlayan ilaçta taban fiyat uygulamasıyla SGK''nın, doktor ne yazarsa yazsın ''ben ilacın en ucuzunu öderim, geri kalan parayı hasta öder'' diyeceğini öne sürerek, "Bu uygulama tahmin ediyoruz 15 kalemle kalmayacaktır. Böylelikle hastalar cebinden çok daha fazla para ödemeye katlanmak durumunda kalacaktır" dedi.

FARK ÜCRETİNİ HESAPLAYIN

Kızılay, şunları kaydetti: "SGK''nın uygulamış olduğu sistemde hekim bir ilacı yazdı, eğer bu ilacın eş değeri varsa, muadili varsa, normalde SGK bu ilacın en ucuzunun yüzde 10 pahalısına kadarki rakamı ödüyordu. Geri kalan doktorun yazdığı ilacı alması halinde aradaki farkı hasta, eşdeğer ilaç farkı adı altında ödüyordu cebinden. Fakat bu yüzde 10''luk farkı 15 kalem ilaçta SGK, 1 Ekim''den itibaren kaldırmış oluyor. Dolayısıyla doktor ne yazarsa yazsın ''ben ilacın en ucuzunu öderim, geri kalan parayı hasta öder'' diyecek. Örneğin bir ilaçta 3 lira 30 kuruş fark ödeyecekse 4 lira 70 kuruş fark ödeyebilecek. Yani fark ücretine yüzde 20-120 ile arasında bir zam bir artış geliyor."

Eczacılar olumsuz etkilenecek

Bu uygulamadan yerli sanayinin ve eczacıların da etkileneceğini belirten Kızılay, "Eş değer ilaçlar genellikle yerli üreticinin eş değer olarak ürettiği ilaçlar, dolayısıyla burada bir fiyat rekabeti aslında gizli olarak isteniyor''' ifadesini kullandı. Hastanın ödeyeceği fiyatın artması üzerine eczacı ile hasta arasında tartışmalar, sorunlar çıkabileceğine de dikkati çeken Kızılay, hastada, sanki bu fiyat değişikliğini ''eczacı yaptı'' gibi bir algı meydana geleceğini iddia etti. Taban fiyat uygulamasını doğru bulmadıklarını, uygulamadan vazgeçilmesi gerektiği belirten Kızılay, konunun tarafları olan eczacılarla, hekimlerle, hasta temsilcisi ve derneklerle konuşulması gerektiğini kaydetti.

9 yıl önce