|

İlk yerli vagon raylara iniyor

Türkiye''nin ilk yerli tramvayını üreterek tarihe geçen Bursa, metro vagonlarını da imal etmeye başladı. Özel bir firma tarafından üretildi.

İha
00:00 - 15/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:28 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İlk yerli vagon raylara iniyor
İlk yerli vagon raylara iniyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ''İnşallah hızlı treni de üreterek, Bursa''yı raylı sistemler alanında dünya ligine sokacağız'' dedi. Altepe, Raylı sistemler alanında üretimler yapan Durmazlar Fabrikası''nı ziyaret etti.

Başkan Altepe, burada Durmazlar Makine Raylı Sistemler Genel Müdürü Ahmet Civan''dan metro vagonu üretim bandında yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Altepe, metropollerin en önemli meselesinin ulaşım olduğunu belirtti. Bütçenin üçte ikisini ulaşıma ayırdıklarını, kokusuz, dumansız ve gürültüsüz ulaşım şekli olan raylı sistemleri tercih ettiklerini belirten Başkan Altepe, Bursa''da pazar payı yüksek tramvayın ardından metro vagonunun üretilmesinin sevindirici olduğunu kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi''nin danışmanlığında Bursa''da Türkiye''nin ilk yerli tramvayının üretildiğini hatırlatan Başkan Altepe, ''Bu araçlar, dünyada emsalleriyle yarışacak kalitede yapıldı. Şu anda başta Bursa olmak üzere kent caddelerinde başarıyla boy gösteriyor. Avrupa araçlarının giremediği eğimlerde bile hiçbir problem yaşamaksızın yol alıyor'' diye konuştu.

Başarılı tramvay uygulamasından sonra Bursa''nın yine aynı şekilde metro vagonlarını da üretmiş olduğunu dile getiren Başkan Altepe, ''Bundan sonra inşallah metro araçlarımız da başta Bursaray olmak üzere bütün metro hatlarında görev yapabilecek. Gerek tramvay, gerekse metro hatlarında yerli araçları kullanabileceğiz'' şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, Durmazlar Fabrikası''nda imal edilen metro vagonlarını inceledi. Türkiye''nin yerli metro vagonu üreten 6. ülke firmanın da 7. firma olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, ''Şimdiden sonra metro vagonlarımız da istatistiklere dahil olmuş olacak. Bursa olarak bu başarıya imza atmanın onurunu yaşıyoruz. Emeği geçen, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bursa''ya ve ekonomimize hayırlı uğurlu olsun'' açıklamasında bulundu.

HEDEF HIZLI TREN

Başkan Altepe, fabrika ziyaretinde yüksek teknolojiye sahip hızlı tren alt yapı taşıyıcı parçalarını da inceledi. Bursa''nın otomotivde önemli bir merkez olduğunu, tramvay üretimiyle dikkatleri üzerine çektiğini belirten Başkan Altepe, hızlı tren taşıyıcı alt parça üretiminin ''Marka şehir Bursa'' imajına ciddi katkı sağladığını vurguladı. Hızlı tren taşıyıcı alt parçalarının Bursa''da üretimi yapılan yüksek teknolojili en önemli ürünlerden biri olduğunu kaydeden Başkan Altepe, ''İnşallah adım adım hızlı trenin üretimi de burada yapacağız. Kısa zaman sonra hızlı trenin tamamı Bursa''da üretilebilir hale gelecek'' ifadelerini kullandı.

10 yıl önce