|

İmar izni için rantını öde şartı

Yeni İmar Kanunu’nda yeralan değişiklik ile belediyelere kazanç kapısı yolu göründü. Yeni değişiklik ile emsal değer artışının yüzde 60’ı belediyelere verilecek. İmarı değişen arsa sahibi rant değerini ödemeden belediyeden imar izni alamayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 20:34 - 24/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Yeni İmar Kanunu'nda imar plan değişikliklerinde emsal artışı olan parsellerin artan değerlerinin yüzde 60’ının belediyelere ödenmesi planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırlıklarını sürdürdüğü ancak seçimlerden sonra yasalaşması beklenen kentsel dönüşümdeki imar değişikliği kanunu ile belediyelere önemli maddi destek getiriyor. 

Yapılacak imar planı değişikliklerinde emsal artışı olan parsellerin artan değerinin belediyelere kalması sağlanacak. Söz konusu imar değişikliğin olduğu parselin bağlı olduğu belediye bu kaynağı almaya hak kazanacak.

ESKİ VE YENİ İMARLI HALİ MECLİS’E GELECEK

Yapılacak düzenlemede arsanın bir önceki emsal hali ile plan değişikliği sonucu yeni emsal halinin yer aldığı iki durum da belediye meclisine sunulacak. Böylece belediye meclisinin önünde biri imar değişikliği, diğeri de oluşan rant sonrası değer artışı  gelecek. Belediye meclisinde ikisi birden onaylanacak. Aradaki artış belediyeye geçmediği sürece arsaya imar değişikliğine onay verilmeyecek. Böylece imar artışı olduğunda kamu yararına yüzde 60’larda bir gelirin aktarılması sağlanacak. Kamu hizmet alanları bu yeni vergilendirmeden muaf olacak.  

DEĞERLEME UZMANINDAN RAPOR GELECEK

İmar değiştiğinde, değer artış hakkı belediyeye değer artış payı olarak aktarılacak. Bu bedelin tespitinde; imar planı değişikliği sonucunda parselin ve üzerinde yapılacak binanın yapılaşma şartlarında ve fonksiyonlarda kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınacak. Değer artış pay bedeli yetkilendirilmiş lisanslı taşınmaz değerleme uzmanları veya kuruluşları tarafından raporlandırılarak tespit edilecek.
#Yeni İmar Kanunu
#İmar
#Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
9 yıl önce