|

İngiliz ekonomisi 2015'de büyüyecek

İngiltere'de koalisyon hükümetinin 5 yıllık görev süresi boyunca en büyük başarıyı ekonomi alanında sağladığı. İngiltere Merkez Bankası ve İngiltere Maliye Bakanlığı’nın öngörüleri dikkate alındığında, İngiltere’nin 2015 yılında yüzde 2,4 ila yüzde 2,9 arasında büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Yeni Şafak
12:18 - 26/12/2014 Cuma
Güncelleme: 10:26 - 26/12/2014 Cuma
AA

Küresel büyüme verileri dikkate alındığında İngiltere için 2014 yılı ortalamada G-7 ülkeleri arasında en güçlü büyümeyi kaydetmesi açısından önemli bir yıl oldu. Öte yandan Avro Bölgesi’nde devam eden resesyon ve deflasyon risklerinin İngiltere ekonomisini de belli bir oranda etkilemesi bekleniyor.


IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, küresel ekonomideki dengesiz iyileşmenin devam etmesi gerekçesiyle bu yılki küresel büyüme beklentisi yüzde 3,3'e çekilirken, İngiltere ekonomisinin bu yılın sonunda yüzde 3,2 ile G-7 ülkeleri içerisinde en yüksek büyümeyi kaydedeceği belirtildi.

IMF tahminlerine göre, İngiltere ekonomisinin önümüzdeki yıl ise yüzde 2,7 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Öte yandan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney geçen ay düzenlediği toplantıda, İngiltere’nin ekonomik büyüme tahminini gelecek yıl için yüzde 3,1’den yüzde 2,9’a revize ettiklerini açıkladı. Bankanın 2016 yılı için öngördüğü büyüme tahmini ise yüzde 2,8’den, yüzde 2,6’ya revize edildi. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne ise İngiltere’nin son birkaç yılda Almanya’dan 2,5, Avro Bölgesi’nden 3 ve Fransa’dan 7 kat daha hızlı büyüme kaydettiğinin altını çizerek, İngiltere’nin 2015 yılında yüzde 2,4’ün biraz üzerinde büyümesinin beklendiğini açıkladı. 

İngiltere faiz oranlarını 2015’te artıracak


İngiltere Merkez Bankası’nın 2009 yılında beri tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 0,5 oranında tuttuğu politika faiz oranını 2015 yılında artırma kararı alması bekleniyor. Daha önce İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney olası faiz artırımının kademeli bir şekilde 2015 yılının bahar aylarında başlayabileceği mesajını vermişti.

Öte yandan bu yılın ağustos ayında açıklanan Para Politikası Kurulu’nun (PPK) tutanaklarında 2011 yılından bu yana ilk kez İngiltere Merkez Bankası PPK üyeleri arasında politika faizine ilişkin görüş ayrılığı yaşandığı görülmüştü. Daha sonraki aylarda yapılan PPK toplantılarına ilişkin tutanaklarda da kurulun iki üyesi faiz artırımına sıcak bakarken, diğer yedi üyesi faizlerin artırılmaması yönünde oy kullanması dikkati çekti.

İngiltere Merkez Bankası piyasalarda uzun zamandır beklenen faiz artırımını sinyalini verse de iş dünyası içerisinde zamanlamaya ilişkin endişeler devam ediyor. Örneğin Britanya Ticaret Odaları (BCC), İngiltere Merkez Bankası’nın uygun ortam oluşmadan faiz artırma kararı almasının, İngiliz ekonomisi için büyük risk oluşturabileceğini savunuyor.
#İngiltere Merkez Bankası
#Mark Carney
#G-7 ülkeleri
9 yıl önce