|

İnşaatçı 2010'dan umutlu

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren ve İntes Başkanı Koçoğlu, yılın ikinci yarısından itibaren yeni konut projelerinin yavaş yavaş başlayacağını öngörüyor

İstanbul
00:00 - 3/01/2010 Pazar
Güncelleme: 22:50 - 2/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
İnşaatçı 2010'dan umutlu
İnşaatçı 2010'dan umutlu

İnşaat sektörü temsilcileri, 2009'un üç çeyreğinde ortalama yüzde 19,5 daralma gösteren sektörün, yeni yılın ikinci yarısından itibaren toparlanabileceğini öngörüyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, konut sektöründe 2006'dan itibaren arz-talep dengesinin bozulmaya başladığını ifade ederek, mevcut stokların eritme çabasının 2010'da da devam edeceğini belirtti. Eren, 'Faizlerin biraz düşmesiyle sürecin daha hızlanacağını, satışların biraz daha canlanacağını öngörüyoruz. 2010'un ikinci yarısında itibaren yeni konut projelerinin yavaş yavaş başlayacağını bekliyorum. Ancak yine de henüz konut sektöründe büyük bir açılım, zor olacak düşüncesindeyim' dedi.

Erdal Eren, 2009'da inşaat sektörü için en önemli alanı, kamu altyapı yatırımlarının oluşturduğunu belirterek, tüm dünyada ekonomiyi döndürebilmek için kamu altyapı yatırımlarına eğilim olduğunu, Türkiye'nin de trende ayak uydurduğunu anlattı. Eren, 'Hükümetin bu konuda attığı adımlar, sektör açısından beklentileri karşılar şekilde oldu. Dünyadaki trendden farklı davranmadılar ve özellikle karayolları, Devlet Su İşleri ve TOKİ projelerini sürdürdüler. Yılın sonlarına geldik ama hala karayolları şantiyelerde çalışmalar devam ediyor' şeklinde konuştu.

ALTYAPI TEŞVİK EDİLMELİ

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da tüm dünyada, altyapı yatırımları için daha fazla özel sektör finansmanı temin edecek modeller arandığını belirterek, Türkiye'de de bu yöndeki çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.


Yeni düzene alışamadık

Osman Uluç İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Uluç, “Anahtar teslimi şeklinde taahhüt edilen ihalelere Türkiye'deki inşaat sektörünün tamamının henüz adapte olamadığını belirtti. Uluç, “Sektörde tökezleyenler, batanlar olacaktır. Önemli gördüğüm bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Eskisi gibi kar marjı yüksek işlerin olmadığı ve sermayesiz bu işlerin artık yapılamayacağının herkesçe bilinmesidir” dedi.


14 yıl önce