|

İnternet medyası yasasını bekliyor

Türkiye’de bulunan 10 bini aşkın haber sitesinin yarıdan fazlası kayıtdışı. Sektör temsilcileri, hiçbir denetime tabi olmayan sitelerin haksız rekabete ve bilgi kirliliğine neden olduğunu belirtiyor. Kayıtdışılığı önleyecek yeni bir düzenleme talep eden haberciler, meslek standartlarının belirlenmesini istiyor.

04:00 - 27/01/2015 Tuesday
Güncelleme: 11:33 - 27/01/2015 Tuesday
Yeni Şafak

Serbest Piyasa / Orhan Orhun Ünal

İnternet gazetecileri, ‘İnternet Medyası Yasası’nı dört gözle bekliyor. Ülkemizde 10 binden fazla haber sitesinin yarıdan fazlasının kayıtdışı olduğu tahmin ediliyor.  Uzmanlar, bu durumun sektördeki haksız rekabeti körüklediğini belirtiyor. İnternet alan adı satın alarak haber sitenizi kurup, uygun programlar sayesinde internetteki haberleri kendi sitenize yönlendirebilir ve reklam geliri elde edebilirsiniz. Herhangi bir düzenleme olmadığı için rekabet, tekelleşme ve mesleki standartların belirlenmesi gibi konularda ciddi bir yasal boşluk var.  

SON YILLARIN GÖZDE MESLEĞİ

Bunun yanında ülkemizde son dönemin gözde mesleklerinden biri olarak gösterilen internet gazeteciliği konusunda birçok kurs ve eğitim programı bulunuyor. Piyasada 500 lira ile 5 bin lira arasında bu eğitimlerden alabilir ya da belediyelerin meslek edindirme kurslarından yararlanabilirsiniz. Sektör temsilcileri ilgiden memnun olsalar da işin niteliksel yönüne dikkat çekerek."Haber yazma kabiliyeti kadar haber refleksi de gelişmiş olmalı" diyorlar. Hal böyle olunca, haber siteleri ve internet gazetecileri hayli revaçta. Son hızla başlıyoruz.

HER TIK ÇOK KIYMETLİ

Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Yrd. Doç. Suncem Koçer, özellikle son on beş yılda Türkiye’de internet gazeteciliğinin çok hızlı geliştiğini söylüyor.  Bunun nedenlerini, teknolojiye erişimin kolaylaşması ve ucuzlamasıyla açıklıyor.  Koçer, sektörde artan ekonomik rekabet ve yasal zemini belli olmayan binlerce sitenin sektöre zarar verdiğini belirterek, "Reklam pastasından pay kapma yarışı açısından bakınca internette her tık çok kıymetli. Tıklanma sayısını arttırmak için etik kuralların yok sayıldığına şahit oluyoruz" tespitinde bulunuyor.

Haber etiği önemsensin

Kadir Has Üniv. Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Bozdağ , “İnternetten sağlanan reklam gelirleri de bir artış trendi içinde olsa da henüz yazılı basının gelirlerine denk gelecek kadar artmadı” diyor. Bozdağ, dünyada saygın bir uğraş olan internet haberciliğinin sansasyonel haberlere indirgenmesini eleştiriyor. Bozdağ ekliyor: “Gazeteciliğe ihtiyaç ortadan kaybolmuyor, aksine kaliteli gazetecilik ve haber etiği doğru yanlış bir bilgi bombardımanına tutulduğumuz internet çağında daha da önem kazanıyor.”


Standardımız yok

E-Marketer araştırmasına göre, yıl sonunda ülkemizdeki internet kullanıcı sayısı 45 milyona ulaşacak.  10 binin üzerinde internet haber sitesinde, 100 binden fazla çalışan olduğu tahmin edilirken, internet medyası meslek standartlarından yoksun olmaktan şikayetçi. Vergi ödemeden ve denetime tabi olmadan yayın yapan binlerce site, internet habercisi olarak kendini tanıtıyor ve reklam geliri elde etmeye çalışıyor. Sektör temsilcileri, özellikle piyasadaki bu düzensizlik halinden şikayetçi.


2.3 saniyelik sektör

Rakamlar da sektöre olan ilgiyi kanıtlar nitelikte, AB Türkiye, 2014 yıl ilk 6 ay verilerinde, dijital reklam yatırımları, yüzde 20.1 büyüyerek 650 milyon TL’ye ulaştığı bilgisine yer verildi.  Ayrıca, araştırmaya göre bir kullanıcı, 2.3 saniyede ilgili sitenin içeriğine ulaşamazsa onu kapatıp başka bir siteye geçiyor. Bu nedenle, sektör hız baskısından ve bunun haber kalitesini düşürmesinden şikayetçi. Yani kural: "En önce haberi yayınla sonra doğrularsın." Bunun yanında internet gazetelerinin sosyal medyayı etkin kullanmaları önemli.


İşin uzmanı kara borsada

Hatay MKÜ “İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılığı”  bölümü ilk  mezunlarından ve internet habercisi Muhammet Fatih Gediman meraklısına mesleği şöyle açıklıyor: “Kesinlikle her sabah gündem toplantısına oturan, saatlerce ne haber yapsak diye düşünen klasik gazeteci değil. Haber refleksi ve bilgisi önemli." Gediman,  internet gazeteciliğinin piyasada aslında karaborsa olduğunu belirtiyor.  Gediman, “Sektörü, gazetelerde iş bulamayan haberciler (haber yazabildiği için) ve  hasbelkader bir internet blogunda çalışanlar (internetten anladığı için) besliyor. Fakat böyle mi olmalı?” diye sorup bakın nasıl cevaplıyor: “Hal böyle olunca insanlar ‘Sizin işten bana da ayarlasana’ gibi bir noktada bize yaklaşıyor ki bu hem bizlerin emeğini silip süpüren hem de medyaya yön veren kaynağı değersizleştiren bir durumu beraberinde getiriyor.”


Site işinden güzel para kazanırsın

Fatih Gediman, çalışanların basın toplantılarında, resmi gezilerde yok sayıldığını paylaşıyor.  Gediman, “Seo dediğimiz aramalarda üstlere çıkmayı mümkün kılan çalışmalar hile ve hurdayı da beraberinde getiriyor” sözleriyle sorunları anlatıyor. Sitelerin tıklanma oranlarına göre güzel paralar kazanabildiğini belirten Gediman, “Tek sorun ajanslar. Reklam ajanslarında bizim gördüğümüz şey hak eden yani çok tıklanan şirketlerden çok daha fazla komisyon veren müşterilerle çalışmaları” diyor. 


Öyle bir söz söyledi ki!

'Çok şaşıracaksınız çok!' 'Öyle bir söz söyledi ki', başlıklarına inat birçoğu bakın ne diyor: "Haberlerin vatandaşa etkisi düşünülmüyor. Meslek örgütü kurulabilir, Yoksa yanlış bir haber sektöre ait tüm doğruları götürür."  Yavaşlayıp, sakince, "Kes-kopyala işi olarak algılanmasın. Yasal düzenleme  şart" diye ekliyorlar. 'Türkiye bu konuda biraz geç kaldı' sözünü de acilen manşete çekiyorlar.  Cemal Süreya'dan bir son dakika cevabı sayfayı kapatsın "...ama her şey geç gelmiyor mu yurdumuza."

#İnternet gazetecileri
#İnternet Medyası Yasası
#Yrd. Doç. Suncem Koçer
9 years ago