|

Irak Türk firmalarının şantiyesi

Türk firmalarının 1975 yılında ilk kez giriş yaptığı Irak, proje bedeli ve en çok iş yapılan ülke açısından 2012'de Türk inşaat firmalarının Ortadoğu'da en çok iş yaptığı ülke oldu.

Aa
00:00 - 31/05/2013 Cuma
Güncelleme: 14:45 - 31/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
Irak Türk firmalarının şantiyesi
Irak Türk firmalarının şantiyesi

1975'ten 2012 yılına kadar Türk müteahitlik firmaları Irak'ta 17 milyar dolar tutarında 763 projeyi hayata geçirdi. 2003 yılında Amerika'nın işgalinden sonra Irak'ta altyapı ve üstyapı yatırımlarını arttıran ve önemli projelere imza atan Türk firmaları, stratejik öneme sahip havalimanı ve kamu kurumu gibi projeleri üstlendi.

Türk firmaları 2003'te 242 milyon dolarlık iş üstlenirken, bu rakam 2004'te yaklaşık 4 kat artarak 1,2 milyar dolara ulaştı. 2005 ve 2006 yıllarında yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle yatırımların azaldığı Irak'ta, 2008 yılında üstlenilen işlerin değeri 1,4 milyar doları buldu.

Geçen yıl ihracat rakamlarında Almanya'dan sonra en çok ihracat yapılan ikinci ülke Irak'ta Türk müteahitler, 2011 yılındaki rakamları katlayarak 4,4 milyar dolarlık proje üstlendi.

Stratejik yapılar Türk firmalara emanet

Erbil'de faaliyete geçirilen Erbil Uluslararası Havalimanı, yapımı süren Erbil Adliyesi, Erbil Valiliği, elektrik santralleri gibi ülke için önemli sayılabilecek stratejik yapıları Türk firmaları üstlendi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Şirket Tescili Müdürü Dilzar Selim, Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren yabancı firmaların yarısının Türk firması olduğunu, proje üstlenen firmaların yüzde 46'sının inşaat sektöründe faaliyet gösterdiğini söyledi.

''Önemli yapıları Türk firmalarına yaptırıyoruz çünkü onlara çok güveniyoruz''

İnşaat konusunda Türk firmalarının ilk sırada yer aldığını ve Irak'ın genelinde çok önemli projelere imza attığını vurgulayan Selim şunları kaydetti:

''Türk firmaları uzun zamandır Irak'ta faaliyet gösteriyorlar fakat son zamanlarda ülkeler arasındaki iyi ilişkiler yapılan ticari antlaşmaların da önünü açtı. Yıllar bazında baktığımızda Irak'ta Türk inşaat firmaları 2011'de yaklaşık 1,8 milyar dolarlık proje üstlenirken 2012 yılında alınan projelerin bedeli 4,4 milyar dolara ulaştı.

Kürdistan bölgesinde aslan payını Türk firmaları alıyor. Bölgenin Stratejik projeleri genellikle Türk firmaları tarafından yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Türk firmaları başta olmak üzere bölgemize her konuda kendi dallarında ünlü firmalar geliyor. Havaalanlarını, yolları, tünelleri, ve büyük otellerimizi, alışveriş merkezlerini Türk firmaları yaptı. Önemli yapıları Türk firmalarına yaptırıyoruz çünkü onlara çok güveniyoruz.''

11 yıl önce
default-profile-img