|

Irak’ta 30 milyar $ Türkler'i bekliyor

Irak’ın altyapı yatırımları için 2015’te 30 milyar dolar bütçe ayırdığını söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Buradaki ihalelerde Türk firmalarının önemli bir yeri olur diye tahmin ediyoruz. Irak’la TL karşılığı ticareti 40 milyar dolara çıkartırsak cari açığı tarihe gömeriz” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:02 - 28/12/2014 Pazar
Yeni Şafak
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak’ta 2015 yılı için harcama bütçesinin belli olduğunu açıklayarak, Türk firmalarına, “Yaklaşık 30 milyar doların üzerinde altyapı yatırımı için bütçe ayırdılar. Irak’ta ihalelerde, yani alt yapı yatırımlarında Türk inşaat sektörünün önemli bir yeri olur diye tahmin ediyoruz. Çünkü orada toparlanma var” çağrısında bulundu. Adana’da Akdeniz Tekstil İhracatçıları toplantısına katılan Bakan Zeybekci, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlıkta bir yılını doldurduğunu söyleyen Zeybekci, teşvik uygulamalarından bahsetti. 

YÜKSEK TEKNOLOJİYE TEŞVİK

Yüksek teknoloji şirketlerinin satın alınması için köklü teşvikleri olduğuna işaret eden Zeybekci, “Danışmanlık hizmetleri için 500 bin dolar destek veriyoruz. Kredi kullanacaksa 3 milyon dolara kadar faiz desteği var. ‘Vay Türk yatırımcısı şuraya gidiyor’ demiyoruz. ‘Git orada bir şeye egemen ol’ diyoruz. Her ticaret merkezi için yıllık 2,5 milyon dolar destek veriyoruz” dedi. Türkiye’nin AB ülkelerine ihracatının ise ortalama yüzde 6’lardan stok maliyetini izlemesi ise yüzde 12’lere ulaştığını söyleyen Zeybekci, stok maliyetinin dünyada ekonomisindeki belirsizlikten dolayı ciddi şekilde arttığını kaydetti. 

FAZLA ÖDÜYOR, TÜRKİYE’DEN ALIYOR

Stok riskini göze alamayan ülkelerin uzun vadeli satın almalarla devasa stoklara girmediğine işaret eden Zeybekci, "Çin’den, Pakistan’dan, Hindistan’dan milyonlarla ifade edilen yüksek miktarlar yerine, 100’erli miktarlarda yüzde 15-20 fazla ödeme yaparak Türkiye’den alıyorlar. Ürün bir haftada ulaştığı için stok maliyeti ve riskini de taşımıyor" dedi.

Irak’la 14 milyar dolar karşılığı Türk Lirası üzerinden yapılan tutarın artırılması gerektiğinin de altını çizen Zeybekci, “TL karşılığı ticaretteki tutarı, 25 milyar dolar artırarak toplamda 40 milyar dolar karşılığı Türk Lirası ile yapabilecek seviyeye çıkarabilirsek, cari açık kavramını bir daha gelmeyecek şekilde tarihe gömeriz. Irak, İran, Afrika’daki ve Rusya’daki bankalarla TL transferi yapabiliriz” yorumunu yaptı.


Teşvik sisteminde sınırlar aşağı çekilecek

Yeni dönemde yatırım ortamını iyileştirecekteşvikleri olacağını söyleyen Bakan Zeybekci, şöyle devam etti: “5 ayrı sınıfta verilen teşvikleri bir daha gözden geçiriyoruz. Örneğin, stratejik teşviklerde 50-100 milyon dolar sınırı koymuşuz. Ancak, bazı 200 bin dolarlık bir yatırım,  100 milyon dolarlık stratejik etki yapar. Bu sınırları önümüzdeki dönemde aşağı çekeceğiz. Çalışma yapacağız.” 


Rusya ile STA'da sona gelindi

Rusya ile STA anlaşmasına başladıklarını söyleyen Zeybekci, “ İki ülke arasındaki tüm engelleri kaldırma kararlılığı verdik. Rusya ile sektörlerimizi çok iyi kovalayacağız. Geçen hafta ekonomi bakan yardımcısı ile Rusya ekonomi bakanı bütün sektörlerle İstanbul’da bir toplantı yaptı. Artık her şeyde mutabıkız ve sona doğru geliyoruz” dedi.


AB'nin 'ortak satış' isteğine red

Bazı AB ülkelerinden Türkiye'ye, "işbirliği yapalım birlikte Rusya’ya mal satalım’ tekliflerinin geldiğini açıklayarak, “Bizim sektörler mahvoldu’ diyorlar, ‘sizinle birlikte Rusya pazarına girelim’ şeklinde. ‘Hayır’ diyorum böyle bir teklife asla gelmeyiz. Niye onlarla satayım ki, benim malım da var pazarım da var üreticim de var” dedi.  

#Nihat Zeybekci
#Irak
#Türk firmaları
9 yıl önce