|

İran ile ortak sanayi bölgesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İran’da kurulacak ortak sanayi bölgelerinde İranlı şirketlerin yararlanacağı koşullardan Türk firmalarının da aynen faydalanacağını söyledi. Kapıköy-Razi sınır kapısının da devreye gireceğini belirten Canikli, “Bedelini İran ödeyecek, 300 milyon dolarlık bir proje olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:08 - 25/02/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler her zamankinden daha güçlü hale geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İran’da kurulacak ortak sanayi bölgelerinde İranlı firmaların yararlanacağı koşullardan Türk firmalarının da aynen yararlanacağını söyledi. 

Canikli, bedelini İran tarafının ödeyeceği Türkiye’nin yapacağı yeni bir sınır kapısı olan Kapıköy/Razi’nin de ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynayacağını kaydetti.

İKİ ÜLKEYE AYNI STANDART

Canikli, geçtiğimiz haftalarda İran’da ulaştırma, sanayi, maliye ve enformasyon bakanları ile yaptığı görüşmelerde edindiği izlenimleri Yeni Şafak Gazetesi ile paylaştı. Canikli, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren tercihli ticaret anlaşmasını iki ülke arasındaki en büyük gelişme olarak değerlendirdi.İki ülke ortak üreticilerinin birlikte yararlanacakları bir diğer önemli projenin de ortak sanayi bölgeleri oluşturulması olduğunu kaydeden Canikli, “İki ülke şirketleri, İran’da kurulacak ‘ortak sanayi bölgesinde’ üretim yapabilecekler. Burada önemli olan o bölgede İranlı firmalar üretim yaparken hangi maliyetlerden enerji ve girdiyi kullanıyorlarsa, Türk firmaları da aynı oranlarda o maliyetlerden yararlanacak. İran’ın neresinde kurulursa kurulsun bu ortak sanayi bölgesindeki Türk firması aynen yararlanacak. Bu da kabul edildi, hayata geçirilecek. Hatta Ortak Sanayi Bölgeleri kurulması konusunda arsa yerleri de belirlendi. Türk ve İranlı ortak heyetler buralarda incelemeler yapacak” diye konuştu. 

TERCİHLİ TİCARETTE  İŞLER YOLUNDA

İran’ın üreticilerini yüksek gümrük duvarları ile koruduğunu anlatan Canikli, “Özellikle Türk firmalarının söz sahibi olduğu tekstil ürünleri başta olmak üzere birçok alanda ciddi gümrük vergileri var. Hayata geçirilen tercihli ticaret anlaşması ile şimdi 125 üründe yüzde 200’lerde olan gümrük vergileri yüzde 115’lere indirildi. Ayrıca, her yıl 15 ürün de tercihli ticarete eklenerek ürün sayısı artırılacak” dedi.

Kapıköy/Razi’yi İran ödeyecek

Kapının Mayıs ayında hizmete alınacağını dile getiren Canikli, yollarının da çok müsait olduğu bu kapının Gürbulak’a alternatif olabileceğine dikkat çekti. İlave olarak Kapıköy-Razi sınır kapısının da devreye gireceğini belirten Canikli, “Son ziyaretimizde orayı da siz yapın biz size bedelini ödeyelim dediler, biz finansmanı ile birlikte bir proje hazırlıyoruz, yaklaşık 300 milyon dolarlık bir proje olacak. Türk ve İran firmalarına ihaleye çıkılacak” dedi. 


Müezzinoğlu Tahran yolcusu

Türkiye’ye yönelik lisanslı ilaçların girişine de yakın zamanda yasak getirildiğini belirten Canikli, bu yasağın Türkiye-İran arasındaki sıkıntıların olduğu dönemde yürürlüğe konulduğunu hatırlattı. “Bu karar nedeniyle İran’a ilaç ihracatımız yüzde 50 seviyesinde anında azalmıştı” diyen Canikli, bu yasağın da kalkacağını Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun da önümüzdeki günlerde İran’a gideceğini söyledi.  

#İran
#Nurettin Canikli
#Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli
9 yıl önce