|

İran, Lütfaabad’daki ek kapasiteye kondu

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi üzerine Türkmenistan’ın İran’dan geçiş kapısı olan Lütfaabad’da kapasiteyi yüzde 50 artırdığını ancak Ancak İran’ın artan bu kapasiteyi Türkiye’ye kullandırmak yerine kendi TIR'larına kullandırdığını söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 20:48 - 19/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener; İran-Türkmenistan sınırında binlerce Türk aracın bekletilmesi ve milyonlarca dolar tutarında ihracat malının tesliminin gecikmesi problemine, 6-7 Kasım 2014’te Türkmenistan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın el koyduğunu hatırlattı. Ziyaret sırasında açıklama yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi üzerine, İran’dan geçiş kapısı olan Lütfaabad’da günlük geçiş kapasitesinin yüzde 50 artırılarak 200’den 300’e çıkarılacağını bildirdiğini aktaran Şener, “Ancak artan kapasiteye karşın İran’ın gümrük geçişlerinde kendi ihracatına ayrıcalık tanıması sebebiyle bini aşkın Türk aracı hala İran-Türkmenistan sınırının İran tarafında bekliyor” dedi.


200 GEÇİŞİN SADECE 45’İ TÜRKİYE’NİN

İran gümrüklerine yaptıkları ziyarette, 200 olan kapasitenin sadece 45 tanesinin Türk araçlarına kullandırılmasının haksızlık olduğunu dile getirdiklerini anlatan UND Başkanı Şener, “İran bize, ‘Türk araçlarının daha çok geçmesini istiyorsanız Türkmen tarafının kapasiteyi artırmasını sağlayın’ demişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretiyle 200 olan kapasite 300’e çıkarıldı ancak, İran artan bu kapasiteyi hala bize kullandırmıyor, kendi kullanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

BU AYRIMCILIĞIN BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Gümrük kapılarında böyle bir ayrımcılığın başka bir ülkede örneği bulunmadığını vurgulayan Şener, şunları kaydetti: “Gürbulak kapısının karşı tarafı olan Bazergan’da bile şu an için 800 Türk aracı Türkiye’ye giriş yapmak için 4 gündür bekletilirken, İran araçları beklemeden geçiş yapıyor. Bu kapı yüzde 65 İran ve yüzde 35 Türk araçları tarafından kullanılıyor. Türkiye-Gürcistan sınırında yer alan Türkgözü kapısına baksanız, Gürcistan’a çıkış yapan İran araç oranı yüzde 82, Türk araç oranı yüzde 16. Bizim kapılarımızı bile İran araçları bizden çok kullanırken, İran çıkışında Türk araçlarının eşit oranda geçememesi, bekletilmesi akılla vicdanla açıklanamaz.”

İran Büyükelçiliği’nden kaynaklı sorunun devam ettiğini belirten Şener, “Sorun sadece yakıt fiyat farkından kaynaklanmıyor. Sağlıklı sonuç için iki ülke bakanlıklarının karşılıklı olarak anlaşması gerekiyor” dedi.
#UND
#Fatih Şener
#Lütfaabad
9 yıl önce