|

İran TIR'ları pes etti

Türkiye'nin başlattığı karşı uygulama, İran TIR'larını pes ettirdi. Bir haftada İran TIR'larının ikili, transit ve boş girişleri hızla düştü. İkili taşıma yapan İran araçları yüklerini sınırda bırakıp dönerken, Türkiye'den yük almaya gelen İran TIR'ı sayısı sadece 12.

Ekonomi Servisi
00:00 - 19/10/2014 Pazar
Güncelleme: 01:08 - 19/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
İran TIR'ları pes etti
İran TIR'ları pes etti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı; İran'a yönelik uygulamaya konulan mütekabiliyet uygulamasının ardından İran taşıtlarının ikili, transit ve boş girişler dahil Türkiye girişinin düştüğünü açıkladı. İran tarafının Türk taşıtlarından 480 avro, Tahran'a gidiş-dönüş yapan araçlardan ise 450 avro 'akaryakıt fiyat farkı' adı altında ücret tahsil ettiği hatırlatılan açıklamada, Bakanlığın yaptığı tüm girişimlere karşın, İran'ın bu tutumundan vazgeçmediği ifade edildi.

KARŞI MİSİLLEME İŞE YARADI

İran'ın uyguladığı haksız tutum karşısında bakanlığın, 10 Ekim 2014'ten itibaren mütekabiliyet uygulaması kapsamında İran TIR'larından aynı ücretlerin alınmasına karar verdiği belirtildi. Açıklamada; İran'ın 11 Ekim 2014 tarihinde akaryakıt fiyat farkını

iki katına çıkarması üzerine,

yine mütekabiliyet esasları çerçevesinde, aynı uygulamanın hayata geçirildiği ifade edildi.

YÜKÜ SINIRA BIRAKIP DÖNDÜLER

10 Ekim'de uygulamaya konulan mütekabiliyet uygulaması akabinde İran taşıtlarının ikili, transit ve boş girişler dahil ülkemize girişinin düştüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Uygulamamız sonucu özellikle İran'ın ülkemize boş girişleri durma noktasındadır. 10-16 Ekim tarihleri arasında toplamda 725 İran TIR'ı ülkemize giriş yaparken bunun 517'si transit amaçlı, 208 taşıma ise ikili olarak yapıldı. Bunun da sadece 12'si boş taşıma. İkili bazda yapılan taşımaların çoğu Doğubeyazıt antrepolarına boşaltılan taşımalardır' denildi.

Turgözü ve Sarp'a yöneldik

Ulaştırma Bakanlığı; mütekabiliyet uygulamasıyla da yetinilmeyerek alternatif ulaşım yollarını kullanmak için tedbirler alınmaya başlandığını bildirdi.Sarp ve Türkgözü sınır kapılarına yönlendirildiği ifade edildi. Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizi üzerinden diğer ülkelere taşıma yapılabilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alındığı vurgulanan açıklamada, 16 Ekim'de 444'ü Sarp, 18'i Türkgözü sınır kapısından olmak üzere 462 Türk tırının çıkış, 326 Türk tırının giriş yaptığı belirtildi.

9 yıl önce