|

İşçiye ikinci tazminat

Çalışanlar, sadece kıdem tazminatı değil, ihbar tazminatı da alabilir. Ancak ihbar tazminatının da bazı şartları var. Hatta bazı durumlarda işçiler de işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. İşte ihbar tazminatıyla ilgili sorularınızın yanıtları:

07:56 - 29/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 08:01 - 29/12/2014 Pazartesi
Diğer
İhbar tazminatı hangi hallerde ödenmektedir?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 17'nci maddesi gereği, iş sözleşmesini fesh etmek isteyen tarafın; bunu yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmesi gerekiyor. İş sözleşmeleri; 3 İşi 6 aydan az sürmüş işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 2 hafta sonra, 3 İşi 6 aydan 1.5 yıla kadar sürmüş işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 4 hafta sonra, 3 İşi 1.5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 6 hafta sonra, 3 İşi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak 8 hafta sonra feshedilmiş sayılır. İş sözleşmesini belirlenen bildirim sürelerine uymaksızın fesh eden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumundadır. Bildirim süreleri bölünemez, kısmen uygulanamaz. Böylesi bir uygulama halinde, tüm bildirim süresi esas alınarak ihbar tazminatı ödenir. 


 İş akdi feshedilen ve ihbar tazminatı ödenmeyen işçi nereye başvurabilir? 

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verebilir veya iş mahkemesine gidebilir. 

 İhbar tazminatından yasal kesenekler var mı? 

Gelir ve damga vergisi kesilir. 

 Belirli süreli sözleşmelerde ihbar tazminatı olur mu?

Bu tür iş sözleşmelerinde ihbar tazminatı bulunmamaktadır. 

 İşveren tarafından ihbar öneli verilen işçi, bu sürede işi bırakırsa tazminat hakkı kazanır mı?

İhbar öneline ait süre de çalışma süresinden sayıldığından, işçi bu süreye uymadan işi bırakırsa istifa etmiş sayılır ve tazminat hakkı yanar.

10 gün çalışan da işten çıkartıldığında ihbar tazminatı alır mı?

İşyerinde yapılan işin sürekli iş olması ve deneme süresinin olmaması durumunda işçi ihbar tazminatına hak kazanır. İş Kanunu'nun 10'uncu maddesine göre, süreksiz işlerde İş Kanunu'nun 17'nci maddesi uygulanmayacağından, süreksiz işlerde işçi ihbar tazminatı alamaz.


İSTİFA EDEN DE ÖDEYEBİLİR

 İşten kendi isteğiyle ayrılan işçi ihbar tazminatı alabilir mi? 

İşçinin, kendi isteğiyle işten (istifa) ayrılması durumunda herhangi bir ihbar tazminatı hakkı oluşmaz. İstifa etmek isteyen işçi; sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmalıdır. İşi bildirim süresine uymadan bırakırsa, işçi ihbar tazminatı ödemek durumunda kalır. Yani, eğer işçinin işten ayrılması haklı bir nedene dayanmıyor ise, işverenin de işçiden ihbar süresine ilişkin ücret tutarında tazminatı talep etmesi yasal olarak mümkün.

Takvim

#işçi
#ikinci tazminat
#4857 sayılı İş Kanunu
9 yıl önce