|

'İşletim ücreti' davasında vatandaş haklı bulundu

Cihan
00:00 - 28/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 15:15 - 28/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
'İşletim ücreti' davasında vatandaş haklı bulundu
'İşletim ücreti' davasında vatandaş haklı bulundu

Kredi kartlarından aldığı yıllık üyelik ücretleriyle tartışılan bankaların, 'hesap işletim ücretleri'ni de hukuksuz aldıkları belirtildi.

Bursa'da polis müdürü 2 yıldır klulanmadığı banka hesabından 47 YTL kesilmesinin hukuksuz olduğunu belirterek, konuyu önce Tüketici Hakem Heyeti'ne, ardından Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı. Karar veren mahkeme polis müdürünü haklı buldu. Hukukçular, kararın emsal olacağına dikkat çekiyorlar.



Bursa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde görevli 4. sınıf emniyet müdürü Fatih Mehmet Leblebici, banka hesabındaki 50 YTL'ye, bankanın işletim ücreti adı altında 47 YTL'lik kesinti yapması üzerine Gürsu Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Hakem Heyeti, davacı Leblebiciyi haklı bularak, paranın iadesine karar verdi.

Tüketici Mahkemesi'ne müracaat eden bankanın avukatları kararın iptalini istedi. Mayıs ayında başlayan dava hakim Cemil Tükenmez başkanılğındaki mahkeme heyetinin polis müdürünü haklı bulmasıyla sonuçlandı. Artık bankalar hesapta kesinti yapamayacak.




Bursa Tüketici Mahkemesi, verdiği kararda, Leblebici'nin hesabında bulunan 47 YTL'nin 2 yıllık yasal faizleriyle ödenmesine kesin olarak karar verdi. Mahkeme, kararında; "Davacı tarafından Gürsu Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanılğı'nın 26. 03. 2007 tarihli kararına yapılan itirazın reddine karar verilmiştir. Tüm dosya birlikte değerlendirildiğinde hesap işletim ücretine ilişkin kısmın yukarıda açıklandığı üzere haksız niteliğinde olup, tüketiciyi bağlamayacağı, bu nedenle hakem heyetince verilen kararın yerinde olduğu, davacı tarafından bu karara yapılan itirazın yerinde olmadığı anlaşıldığından, bankanın itirazının reddine karar verilmiştir" denildi.


DAVA SÜRECİNDEN KORKMAYIN

Bursa'ya tayin olduktan sonra maaş ödemelerinin yapılması için Akbank'ta hesap açtırdığını belirten Fatih Mehmet Leblebici, dava sürecini şöyle anlattı: "Bir müddet sonra maaş ödemeleri başka bir bankaya geçti. Banka şubesinde bulunan hesaptaki paramı çekmeye gittiğimde hesabımın bir miktar azaldığını gördüm. Banka yetkilileri, bana, 'hesap işletim ücreti'nin alındığını söylediler. Maaş ödemeleri konusunda bankayla bir sözleşme imzalamıştım. Ardından konuyu hakem heyetine taşıdım. Hakem heyeti başvurumu kabul etti ve paranın iadesine karar verdi. Banka ise karara itiraz edince konu Tüketici Mahkemesi'ne taşındı. Tüketicinin haklı olduğu ise mahkeme kararıyla tescil edildi. Tüketici Mahkemesi kararları kesinlik özelliği taşıyor. Bankalar, bu kesintileriyle yatırıma, üretime aktarılması gereken paraları tekrar yastık altına mahkum ediyor. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 6. Maddesi açıktır. Bu maddeyi gerekçe göstererek, kredi kartı veya bankaların kesintilerine ilişkin paraların iptali de istenebilir. Kararımız emsaldir. Vatandaşlar kesinlikle dava süresinden korkmasın, haklarını arasınlar. Türkiye bir hukuk devletidir. Her insan kolaylıkla yargıya müracaat edip, hakkını arayabilir. "

16 yıl önce