|

İstanbul'a üçüncü havalimanı gelirse sakın şaşırmayın

'Uçağa binmeyen kalmayacak' iddiasıyla yola çıkarak, yolcu taşımada Avrupa dördüncüsü olduğumuzu belirten Başbakan Erdoğan, İstanbul'daki iki havalimanının ihtiyacı karşılamadığını söyledi. Erdoğan, '3. havalimanı da gelebilir, sakın şaşırmayın' dedi

00:00 - 31/10/2010 Pazar
Güncelleme: 23:52 - 30/10/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
İstanbul'a üçüncü havalimanı gelirse sakın şaşırma
İstanbul'a üçüncü havalimanı gelirse sakın şaşırma

THY filosuna yeni katılan uçakların teslimi, THY Teknik A.Ş ve Amerikan menşeli motor üreticisi Pratt&Whitney'in ortaklığıyla kurulan Türk Motor Merkezi'nin açılışı dolayısıyla Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda tören düzenlendi. "Yakında İstanbul'a 3. havalimanı da gelebilir, sakın şaşırmayın" diyen Erdoğan, "İki havalimanı ihtiyaca cevap vermiyor" dedi ve ekledi: "Kaliteden, güvenden asla ödün vermeden başarıyı sağladık. Dünyada bir numara olmanın gururunu yaşıyoruz. THY bu ülkenin gururu haline geldi. Yolcu taşıma sırasında dünyada 22, Avrupa'da 4. olduk. İstikrarlı büyüme sayesinde bugün uçağa binemeyen vatandaş kalmayacak."

BEYLERBEYİ VE KONAK'IMIZ OLDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tören öncesi, hizmete alınan 'Beylerbeyi' ve 'Konak' adlı uçaklarda, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile incelemelerde bulundu.

UÇAK MOTORU DA YAPACAĞIZ

Başbakan Erdoğan daha sonra, burada temeli atılan ve THY Teknik A.Ş'nin Türkiye'nin en büyük Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi'nin (HABOM) maketini ve inşaat çalışmalarını inceledi. Açılışını yaptıkları motor fabrikasında motorun yapılması gerektiğini belirten Erdoğan, 'Bunu yaptığımız gün Türk Türklüğü ile övünsün' dedi.

PARA AYARIYLA OYNAYANLAR...

Kutadgu Bilig'de, Yusuf Has Hacib'in, dönemin hükümdarına ilettiği tavsiyeleri her fırsatta hatırlattığını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: '4 tane önemli tavsiyesi var. Paranın ayarıyla oynama, kimin için bu, o karşılıksız para basanlar yok muydu bu ülkede, işte onlar paranın ayarıyla oynadılar. İkincisi, halka adaletle hükmet... Batıya da doğuya da güneye de kuzeye de Arap'a da beyaza da bütün etnik unsurlara hiçbir ayrım gözetmeden aynı şekilde yaklaş, adaletli ol. Haydutları ortadan kaldır ve mafyaya, çeteye boyun eğme. Dört, işte bu günümüzle alakalı olan, yolları açık tut.'

TOPRAĞA YATIP SEYREDİYORDUK

2 adet A 330, 2 adet B 777 ve bir adet A 330 kargo uçağı ile THY'nin sektördeki iddiasının daha da büyüdüğünü belirten Erdoğan, şunları söyledi: 'Bu ülkede uçağa binmek, uçakla yolculuk yapmak, 8 yıl öncesine kadar gerçekten bir hayalin ötesine geçemiyordu. Toprağa sırtüstü yatıp gökyüzünü seyrederken, arkasından beyaz bir iz bırakarak uçak geçtiğinde, içindekilerin ne kadar şanslı olduğunu, ne kadar zengin olduğunu düşünürdük. 8 yıl önce, biz bu ülkedeki çocukların bu hayalini de gerçeğe dönüştürmek için kollarımızı sıvadık.'


Başörtüsüne takmakla cumhuriyetçilik olmaz

"Ne kadar gezersen o kadar bilgi sahibi olursun. Belediye Başkanıyken çok şeyler öğrendim, çok gezdim. Öğrendiklerimi İstanbul'a getirdim" diyen Başbakan Erdoğan, Cumhuriyeti dar kalıplar içerisine sığdırmak suretiyle, bir metrekarelik başörtüsüne takıp sallamak suretiyle Cumhuriyetçiliğin olmayacağını belirtti ve ekledi: 'Bilimde, sanatta bunu yapacaksın. Aklı, bilimi eğer bu yolda kullanıyorsan, gerçek Cumhuriyetçi sensin, eğer kullanmıyorsan kusura bakma. Sadece o zaman vitrine oynarsın. Biz vitrine oynayanlardan olmayacağız. Biz bu millete oynayanlardan olacağız. Bu ülkeye oynayanlardan olacağız, derdimiz bu.'


7 Kasım'da Washington'a direkt uçuşlar başlayacak

Yeni uçaklarına kavuşan Türk Hava Yolları'nda Boeing 777-3000 ER, A330-300 ve A-330-200F karfo tipi uçaklar hizmet vermeye başlayacak. Daha uzun menzilli uçuşları yapabilmek adına alınan uçaklar, Türk Hava Yolları'nın dört bir yana ulaşmasını da sağlamış olacak. Türk Hava Yolları, yeni uçakların filoya katılmasıyla birlikte 7 Kasım'da İstanbul-Washington DC-Atlanta seferlerine başlayacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası bir markaya dönüşen Türk Hava Yolları'nın (THY) ülkenin gururu haline geldiğini belirterek, 'Bu istikrarlı büyüme sayesinde, bugün uçağa binemeyen, bugün bu imkana hala sahip olamayan kesimler de inanıyorum ki uçakla, uçak yolculuğuyla tanışacak ve inşallah 'Uçağa binmeyen kalmasın' idealimiz tam anlamıyla yakalanmış olacaktır' dedi.


Koltuk aralıkları dar

Başbakan Erdoğan, uçağın ekonomik sınıf bölümündeki yolcu koltuğu aralıklarının dar olduğunu dile getirdi. Başbakan Erdoğan, mürettebatın yattığı bölümü de kontrol ederken, yanına çağırdığı hostese, "Burada uyudun mu, rahat mı?" diye sordu. Kokpite de giren Başbakan Erdoğan, pilot koltuğuna oturarak uçağın teknik özellikleri hakkında bilgi aldı.


Nereden nereye...

Önceden Türkiye'nin birçok ilinde, hastaların kızaklar üzerinde il ve ilçe hastanelerine taşındığını belirten Erdoğan, "Hani fakirin bir ifadesi var ya "Nereden nereye" diye. İşte buradayız" dedi. Başbakan, Türkiye'nin bir ucundan diğerine seyahat etmenin, örneğin; Edirne'den Kars'a, Tekirdağ'dan Hakkari'ye gitmenin günlerce süren son derece meşakkatli bir eziyet olduğunu hatırlattı ve ekledi: 'Dedik ki (Yolun gitmediği yer kalmasın). Onun için KÖYDES ve BELDES projelerini uygulamaya koyduk." Kanuni Sultan Süleyman'ın, 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi' sözünü hatırlatan Erdoğan, 'İşte devlet bu. Yani bir sağlıklı nefese devleti feda edebilecek bir felsefeyle çalıştığınız gün, insan bu toplumda değer kazanır. İnsanın güçlü olmadığı yerde devlet güçlü olur mu? Cumhurun güçlü olmadığı yerde, cumhuriyet güçlü olur mu? Mesele budur' diye konuştu.




13 yıl önce
default-profile-img