|

İş dünyası çeyreke bozuk

Merkez Bankası’nın çeyrek puanlık faiz indirimine tepkiler sürüyor. MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, hayal kırıklığı yaşadıklarını söylerken işadamı Nihat Özdemir yatırımların artması için faiz düşüşünü desteklediklerini kaydetti

Yeni Şafak
04:00 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 21:35 - 26/02/2015 Perşembe
Diğer
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin, “İş dünyası olarak Merkez Bankası'nın 0,25 puanlık yani çeyrek adımlık indirimini son derece yetersiz görüyoruz. Hayal kırıklığı oluşturduğunu da açık şekilde ifade ediyoruz” dedi. Paradan para kazanan değil, ticaretten ve yatırımdan para kazanan iş adamlarını temsil ettiklerini belirten Olpak, “Dolayısıyla bir temel ilke olarak, yüksek faiz, her zaman ticaretin ve yatırımın düşmanı olmuştur. Bunu net bir şekilde söylemek isteriz” ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASI  HATA YAPTI

Olpak, Merkez Bankasının faiz indirirken gözlemlediği önemli alanlardan birisinin de enflasyon olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “Merkez Bankasının aslında ocak ayında yaptığı 50 baz puanlık indirimin de yetersiz olduğunu görmüştük. Sonrasında Merkez Bankası, ‘eğer enflasyonda 1 baz puan ve üzeri indirim olursa acil toplanabilirim’ dedi. Ona çok yakın bir değer 0,93’lük düşme oldu. Keşke ‘acil toplanabilirim’ diyerek piyasa beklentisini farklı bir yere götürmeseydi, bizce bu nokta yanlıştı. Hiç onu söylemeyebilirdi ya da toplanırdı, ‘biz gerek duymadık’ da diyebilirdi, onu yapmadı.”

YATIRIM İÇİN DÜŞMELİ 

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, faizlerin yüksekliğinin yatırımı önlediğini belirterek, “Yatırım yapmamız açısından faizlerin düşmesini destekliyoruz” dedi. Özdemir faiz yüzde 1 iyileşmesi durumunda 1 milyar dolar yatırımda 100 milyon dolar daha az faiz ödeneceğini kaydetti.

İstifa haberleri spekülatif

Başbakanlık kaynakları, Başbakan Yardımcısı Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın istifa haberleriyle ilgili açıklamada bulundu. Bu iddiaları tümüyle reddeden ve yalanlayan Başbakanlık kaynakları, şunları kaydetti:  "İddiaların nereden kaynaklandığını da anlamıyoruz. Biz bu iddiaları kesinlikle reddediyoruz. Sayın Babacan MGK hazırlık toplantısına geldi, katıldı. Şu anda da MGK toplantısına katılıyor. Bu iddiaları tümüyle reddediyorz."


Başçı dün check up yaptırdı

Başkan Erdem Başçı’nın dün Banka Meclisi toplantısına katılamaması heyecana neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştrilerinin odağındaki sisim olan Başçı’nın sağlık nedeneiyle işe gelemediği bugün işe başlayacağı ifade edildi. Açık lama şöyle:  “Başçı, bugün sağlık kontrolü yaptırdı. Önemli bir sağlık problemi bulunmamaktadır.

#MÜSİAD
#Merkez Bankası
#Nail Olpak
9 yıl önce