|

İstikrardan taviz yok

Türkiye’de ekonominin güven ve istikrar üzerine kurulduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Alnımızın teri, bileğimizin gücüyle Türk ekonomisi bu şartlarda. Makroekonomik istikrardan asla taviz vermeyeceğiz” dedi. Babacan, Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığında Dünya KOBİ Forumu kurmaya da karar verdiklerini açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 28/04/2015 Salı
Güncelleme: 22:34 - 27/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de güven ve istikrar üzerine kurulu bir ekonomik model olduğunu açıklayarak, “Alnımızın teri, bileğimizin gücüyle Türk ekonomisi bu şartlarda” dedi. Makroekonomik istikrardan da asla taviz vermeyeceklerini açıklayan Babacan, tasarrufların da artırılması gerektiğine dikkati çekti. Forum İstanbul 2015'in açılışında konuşan Ali Babacan, kriz öncesi döneme göre dünya ticareti artış oranlarının, kriz sonrası dönemde yarı yarıya düştüğünü, toparlanmanın hala zayıf olduğunu kaydetti.



ÇOK PARA BASMAYLA OLMAZ


Japonya ve Avrupa Birliği'nde ise büyümenin hala son derece zayıf ve kırılgan olduğuna dikkati çeken Babacan, şunları ifade etti: "Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) şimdiye kadar görülmemiş büyüklükte genişletici politikalar uyguluyor. Ancak bu merkez bankalarının oluşturduğu fırsat penceresi hükümetler tarafından yapısal reform yapmakta kullanılmak zorunda. Sadece merkez bankalarının daha çok para basmasıyla ekonomik toparlanmanın meydana gelmesi mümkün değil."



TASARRUFLAR MUTLAKA ARTMALI


İç tasarrufların mutlaka artması gerektiğinin altını çizen Babacan, “İç tasarrufa dayanmayan bir büyüme modeli dış tasarrufların sürekli olarak ülkeye cezbedilmesini mecbur kılan bir büyüme modeli haline geliyor. Onu fiilen yaşıyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin dış tasarrufları cezbetmeye devam etmesi olmazsa olmaz bir şart. Mevcut refah seviyemizi korumak ve yükseltmek istiyorsak sürekli yeni finansman girmesi gerekiyor" dedi.



DÜNYA KOBİ FORUMU KURULUYOR


Babacan, Dünya KOBİ Forumu kurmaya karar verdiklerini açıklayarak, “Hem Dünya Bankası, hem OECD kurucu unsur olmak istediklerini bize bildirdiler. KOBİ Forumu Merkezi'nin İstanbul olması için yoğun çaba gösteriyoruz” dedi. Kamu özel sektör işbirliğine dikkati çeken Babacan, şöyle devam etti: "Eğer 1 milyon ya da 1 milyar dolar harcayacaksanız, özel sektör tarafından harcanmasını sağlayın, kamu tarafından değil. Emin olun ki verimlilik, büyümede çok daha iyi sonuçlar alınacaktır. "


#Ali Babacan
#ekonomi
#avrupa birliği
#Dünya Bankası
9 yıl önce
default-profile-img