|

İzinsiz mesaja ceza geliyor

00:00 - 3/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:50 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
İzinsiz mesaja ceza geliyor
İzinsiz mesaja ceza geliyor

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nı kabul etti. Tasarıya göre, internet ve cep telefonu üzerinden ticari elektronik iletiler, alıcılara önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Buna göre kimden geldiği belli olmayan mesaj ve ileti gönderenlere 1000 lira ile 10 bin TL arasında değişen idari para cezaları verilecek.

Tasarı, elektronik araçlı sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme hizmeti sunanlara yönelik bazı yükümlülükler getiriyor. Elektronik hizmet alıcısının, satın alacağı mal ya da hizmeti tanıyabilmesi ve onu yanıltabilecek bilgilerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

AÇIK SÖZLEŞME

Hizmet sağlayıcı, mensubu olduğu meslek odası ile meslekle ilgili davranış kurallarını ve elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğini belirtecek.Hizmet sağlayıcı, ret bildiriminin iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlayacak ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunacak. Ret talebin ulaşmasının ardından hizmet sağlayıcı, 3 iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak. Tasarı, 1 Ocak 2013'te yürürlüğe girecek.


50 bin liralık yaptırım

Kanundaki yükümlülükleri yerine getirmeyen ya da şartları uygulamayanlar hakkında, 1000 ile 50 bin lira arasında değişen idari para cezaları uygulanacak. Ticari elektronik iletilerin bir defada birden fazla kimseye, onayları alınmadan alıcılara gönderilmesi halinde para cezası 10 katına kadar artırılacak.



12 yıl önce