|

Japonya para musluğunu açtı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Kasım 2008 yılında başladığı aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını sona erdirmesinin ardından, Japonya Merkez Bankası (BoJ) sürpriz bir şekilde yıllık parasal tabanı hedefini artırma kararı aldı.

Aa
00:00 - 31/10/2014 Friday
Güncelleme: 13:28 - 31/10/2014 Friday
Yeni Şafak
Japonya para musluğunu açtı
Japonya para musluğunu açtı

BoJ'un dün başlayan ve bugün sona eren para politikası toplantısından, piyasa beklentilerinin aksine yıllık tahvil alım miktarını artırma kararı çıktı.

Banka, yıllık 60-70 trilyon yen düzeyinde bulunan parasal taban artırma hedefini yıllık 80 trilyon yene yükseltilirken, söz konusu karar 4'e karşı 5 oyla kabul edildi.

Bankadan konuya ilişkin yapılan açıklamada, BoJ'un finansal piyasa koşullarıyla uyumlu olarak esnek bir şekilde tahvil alımlarına devam edeceği vurgulanırken, alımların vadesinin yaklaşık 3 yıl kadar uzatılarak 7-10 yıl olarak belirlendiği ifade edildi.

Açıklamada, BoJ'un ayrıca, Borsa Yatırım Fonu (ETFs) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) alımlarını da 3 katına çıkardığı ve alım miktarını sırasıyla yıllık 3 trilyon yen ve yıllık 90 milyar yene yükselttiği bildirilirken, bu alımlara JPX-Nikkei Index 400'ün de dahil olacağı duyuruldu.

"Ekonomik aktivite ve fiyatlar üzerindeki riskler izlenecek"

Açıklamada, Japonya ekonomisinin ılımlı toparlanma trendine devam ettiği, potansiyelin üzerinde bir hızda büyümeyi sürdürmesinin beklendiği belirtilerek, bununla birlikte tüketici vergi artırımı ve ham petrol fiyatlarında görülen ciddi düşüşün ardından talep tarafında bazı zayıflıklar izlendiği kaydedildi.

Talep tarafında aşağı yönlü baskıların devam ettiği ve ham petrol fiyatlarındaki gerilemenin, ekonomik aktivite üzerinde uzun vadeli perspektif açısından pozitif etkiye sahip olduğu kaydedilen açıklamada, "Eğer fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskı kısa vadede sürerse, şimdiye kadar ilerleme kaydedilen deflasyonist zihniyet dönüşümünde risk olur ve ertelenebilir. Banka, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar parasal genişlemeye devam edecek. Ekonomik aktiviteyle fiyatlar üzerindeki, aşağı ve yukarı yönlü riskleri yakından izlenecek" denildi


9 years ago