|

Japonya'dan, Özbekistan'a 221 milyon dolar kredi

Japonya hükümeti, Karşı-Termez demiryolunun elektrifikasyonu için Özbekistan'a 221 milyon dolar kredi ayırdı.

Aa
00:00 - 30/03/2012 Cuma
Güncelleme: 17:29 - 30/03/2012 Cuma
Yeni Şafak
Japonya'dan, Özbekistan'a 221 milyon dolar kredi
Japonya'dan, Özbekistan'a 221 milyon dolar kredi

Japonya hükümeti, Kalkınmaya Resmi Yardım Programı kapsamında, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) aracılığıyla Özbekistan hükümetine, ülkedeki Karşı-Termez demiryolunun elektrifikasyonu için 221 milyon dolarlık kaynak ayırdı.

Özbekistan Hükümeti ile JICA arasında 30 yıllığına imzalanan söz konusu imtiyazlı kredi anlaşmasına göre, ülkenin güneyindeki iki il merkezini birbirine bağlayacak toplam uzunluğu 325 kilometreli Karşı-Termez demiryolunun elektrifikasyonu öngörülüyor.

Söz konusu proje kapsamında, ayrıca söz konusu demiryolu güzergahındaki komünikasyon altyapıları ile lokomotif tamir atölyelerinin modernizasyonu da öngörülürken, bu projenin gerçekleştirilmesi, Karşı-Termez demiryolunun verimliliği arttıracak, enerji kaynakları tasarrufunu sağlayacak, ayrıca bu güzergahtan giden yük ve yolcu taşımacılığı hacminin arttıracak.

Bilindiği gibi, Şubat ayında Asya Kalkınma Bankası'nın, uzunluğu 140 kilometre olan Karşı-Marakand(Semerkant) demiryolunun elektrifikasyonu için Özbekistan hükümetine 100 milyon dolarlık kredi ayırmasıyla ilgili anlaşma imzalanırken, söz konusu 2 projenin hayata geçirilmesiyle Taşkent'ten başlayarak, ülkenin en güneyinde, Afganistan sınırında yerleşen Termez kentine kadar olan toplam uzunluğu 831,5 kilometreli demiryolunun elektrifikasyonu yapılmış olacak.

Japonya hükümeti, Kalkınmaya Resmi Yardım Programı kapsamında bugüne kadar Özbekistan hükümetine 180 milyon doları hibe yardımı olmak üzere toplam 1,2 milyar dolarlık kaynak ayırdı.


12 yıl önce