|

Kaçak ve kayıt dışı suçuna ihale yok

Hükümet, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede sert tedbirler almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda ticarette kaçakçılık suçu işleyenler ile kayıt dışı işçi çalıştıranlar kamu ihalelerine giremeyecek. Tedbir kararları, EKK toplantısında ele alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:24 - 25/11/2014 Salı
Yeni Şafak
Kayıt dışı ekonomi ile mücadele konusunda hükümet önümüzdeki döneme ilişkin daha sert tedbirler almaya hazırlanıyor. Buna göre, ticarette kaçakçılık suçu işleyenler ile kayıtdışı işçi çalıştıranlar aynı muameleyi görecek. Bu kesimler kamu ihalelerinden men edilecek.  Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) kayıtdışı ekonomi ile mücadele konusunda önümüzdeki döneme ilişkin önemli kararlar alındı. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığında önceki gün yapılan EKK’da kayıtdışı ekonomi ile ilgili 62 maddelik bir çerçeve belirlendi. Toplantıya Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bürokratlar katıldı. Sunumdaki kararları ‘nitelikli’ bulan bakanlar çalışmaların daha da hızlandırılması gerektiğine işaret etti.

KAÇAKÇILAR İHALEYE GİREMEYECEK

Çerçevesi 62 maddede belirlenen kayıtdışı ekonomi ile mücadelede kayıtdışı işçi çalıştıranlar ile vergi usul kanunun 359’uncu maddesindeki yazılı kaçakçılık suçlarını işledikleri için kesinleşmiş hükmü bulunanlar artık kamu ihalelerine giremeyecek. Bu konudaki uygulama 2016 yılı Haziran ayına kadar oluşturulacak. Kayıtdışı istihdamla ilgili denetimler artırılırken, tüm denetim süreçlerinin elektronik ortamda yürütülmesini sağlayacak otomasyon projeleri hazırlanacak.

İKRAMİYELER BANKALARDAN ÖDENECEK

Ücret, prim ve ikramiye gibi gelirler üzerindeki kayıtdışılığın da önüne geçecek bir adım atılıyor. Ücretlerin bankalar üzerinden yatırılması uygulamasına şimdi de prim ve ikramiye gibi her türlü istihkakların bankalar aracılığı ile ödenmesi sağlanacak. 

 

Yasadışı yakıta 3,8 milyar ceza

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), son 27 ayda akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında yurt genelinde 1277 mükellefi incelemeye tabi tuttu. Akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi kapsamında, yapılan incelemelerde akaryakıtta vergi kayıp ve kaçağına yol açan mükelleflerden 674’ünün incelemesi tamamlandı. Bu incelemeler neticesinde 1,5 milyar lira tutarında vergi farkı tespit edilirken, 3,8 milyar lira vergi cezası kesildi.  Yine 10 numara yağ üretmek ve satmak suretiyle Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Kocaeli gibi 10’dan fazla ilin yer aldığı incelemelerde ise 276 mükellefin 341 şubesinde 10 numara yağ konusunda fiili envanter yapıldı. Bu mükelleflerden 196’sının iş ve işlemleri riskli görülerek incelemeye sevk edildi.

İNCELEME 8 KAT 

Öte yandan, vergi incelemeleri 8 kat arttı. Mükellef incelemelerinde 8,5 milyar lira vergi farkı tespit edildi.
#Kayıt dışı
#Kaçak
#Akaryakıt
9 yıl önce