|

Kadro ya da tazminat yolu

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, asıl işçi olduğuna dair davayı kazan taşeronun, ya asıl işçi yapılacağını, ya da tazminat ödeneceğini belirterek, ''Ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak kadroya alınmalarından yanayım'' dedi.

.
00:00 - 15/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:29 - 14/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
Kadro ya da tazminat yolu
Kadro ya da tazminat yolu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda ''asıl işi yapan'' taşeron işçilerle ilgili, ''Yargıya gidip kendilerinin asıl işçi olduğuyla ilgili karar alanlar ve bununla ilgili kamuyu çok ciddi tazminata mahkum edenlerle ilgili bir düzenlemeyi Ekim ayında getiriyoruz. Orada kadrolu olması gereken, yargıda sorun yaşayanlarla ilgili bir düzenleme konusunda bakanlıklar arasında net bir uzlaşı tam sağlanamadı ama iyi bir noktaya geldik'' dedi. Sözkonusu düzenleme ile Karayolları''nda asıl işçi olduğuna dair davayı kazan işçinin ya asıl işçi yapılacağını, ya da işçiye tazminat ödeneceğini kaydeden Çelik, ''Ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak kadroya alınmalarından yanayım'' dedi.

MADENCİYE 2 BİN TL MAAŞ

Çelik, yapılan düzenlemelerle madende işe başlayan bir kişinin 2 bin liranın altında maaş alamayacağını, bu işçilerin emeklilik yaşının da 43''e düştüğünü belirtti. Torba yasada, ''Alt işverene, ucuza yaptır, düşük ücret ver, çok çalıştır'' anlayışının getirdiği sıkıntıdan kurtulmak için taşeron sistemini netleştiren bir düzenlemenin yer aldığına dikkati çeken Çelik, kimlerin alt işveren yanında çalışacağı ve kimlerin asıl işçi olacağının belirlendiğini, bunun da önemli bir adım olduğunu söyledi.

Taşeron işleri Bakanlar Kurulu''nda

Bakanlar Kurulu''nda, hangi işlerin hizmet alımıyla yapılacağının belirleneceğini ifade eden Çelik, ayrıca Karayolları''nda çalışan ve ''asıl işçi'' olduğuna dair davayı kazanan işçinin ya asıl işçi yapılacağını ya da işçiye tazminat ödeneceğini kaydetti. Bakan Çelik, şu değerlendirmede bulundu: ''Ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak kadroya alınmalarından yanayım. Diğer bakanlıklarımız, Maliye Bakanlığımız da bir çözüm üretmeye çalışıyor. Ben açıkça söylüyorum, bu işler memur ve işçi olarak düzenlenmediği sürece çalışma hayatındaki barışın istediğimiz ölçüde sağlanması mümkün olmuyor. Onun için personel reformuna acil ihtiyaç var.''


10 yıl önce