|

Karşılıksız çeke e-rapor çözümü

Karşılıksız çek riskine karşı e-rapor uygulaması devreye girdi. Yeni istemle birlikte esnaf çek aldığı kişinin geçmişine dair bilgilere ulaşabiliyor ve hangi riskle karşı karşıya olduğunun da farkına varabiliyor.

.
00:00 - 21/07/2013 Pazar
Güncelleme: 18:45 - 20/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Karşılıksız çeke e-rapor çözümü
Karşılıksız çeke e-rapor çözümü

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, karşılıksız çek riskine karşı e-rapor uygulaması başlatıldığını bildirdi. Budak, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yeni Çek Kanunu ile karşılıksız çek verene uygulanan yaptırımın caydırıcılığını yitirdiğini, bunun da çekin güvenilir bir ödeme aracı olma vasfını yitirmesine neden olduğunu kaydetti.Birçok şirketin elindeki çeklerin karşılığını tahsil edemediği için batma tehlikesi ile yüz yüze kaldığını belirten Budak, esnafın, çekini aldığı kişinin risk durumunu görebildiğinde bu sorunun büyük oranda azalacağını anlattı. Budak, ''Kurulan bu sistem, esnafın çek aldığı kişinin kredi geçmişine dair bilgilere ulaşmasını sağlıyor. E-rapor uygulaması ile herkes karşısındakinin risk durumunu bilerek çekini kabul edecek, çeke duyulan güven geri gelecek. Raporlar SMS yoluyla veya internetten anlık olarak alınabiliyor''' ifadesini kullandı.

Risk raporu düzenlemesi

Budak, e-raporun '''çek raporu''' ya da '''risk raporu''' olmak üzere iki şekilde alındığını dile getirerek, şöyle devam etti: '''Risk raporunda kişilerin bankalardan kullandıkları kredi kartları da dahil olmak üzere bireysel ve ticari nitelikli kredilere ilişkin ödemelerin zamanında yapılıp yapılmadığı, hali hazırda bankalara ne kadar borcu olduğu bilgileri yer alıyor. Kredi limit bilgilerinin de paylaşılması sağlanabiliyor.''

11 yıl önce