|

Katar''ı biz besleriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın geçtiğimiz hafta Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Âl Sani ile yaptığı görüşmelerin ilk meyvesi, Katar''ın Türkiye''de 500 milyon dolarlık tarımsal üretim yatırımı ile kendisini gösterdi. Katar ile Türkiye TİGEM arazilerinde 500 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 24/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:59 - 24/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Katar''ı biz besleriz
Katar''ı biz besleriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın geçtiğimiz hafta Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Âl Sani ile yaptığı görüşmelerin ilk meyvesini vermeye başladı. Katar tarımsal yatırım firması Hassad Food''un Başkanı Nasser Mohamed Al Hajri önceki gün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile 2,5 saat süren bir görüşme yaptı. Katar ile TİGEM arazilerinde, 500 milyon dolar tutarında tavukçuluk, koyun eti, süt gibi ürünlerde ortak yatırım kararı masaya yatırıldı.

ANLAŞMA YAPMADAN GELME

Katar Emiri Şeyh Tamim ailesine mensup Hassad Food Başkanı Nasser Mohamed Al Hajri, Emir''in kendisini Türkiye''ye yatırım yapması için gönderdiğini dile getirerek, ''Emir sakalımdan tutarak ''Türkiye''de 500 milyon dolarlık gıda yatırımı yap. Anlaşma yapma kararı almadan gelme'' dedi. O nedenle bu odadan anlaşma yapmadan çıkamam'' dediği öğrenildi.

KATARI DIŞARIDAN ESLİYOR

Katar''ın tarım arazisi ve suyu olmadığına işaret eden Al Hajri, yurt dışında Katar''ın ihtiyaçlarını gidermek için yatırımlar yaptıklarını anlattı. Bu kapsamda Türkiye''de 500 milyon dolarlık yatırım kararı aldıklarını dile getiren Al Hajri, Katarlı bir heyetin de İstanbul''da yumurta, tavuk, koyun eti ve süt ürünleri ile ilgili olarak özel sektör temsilcileri ile görüşmeler yaptığını kaydetti.

TİGEM, GAP VE KOP''U BİLİRİZ

''Avrupa''da, Latin Amerika''da üretim yapıyoruz, ancak bu yatırımlardan istediğimiz oranda verim alamıyoruz'' diyen Al Hajri''nin İGEM''in Ceylanpınar işletmesinin yanı sıra, GAP ve Konya Ovası Projesi''ni (KOP) bildiğini Türkiye''nin bu büyük projelerinde yer almak istediği öğrenildi.

Yatırımcıları telefonla aradı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de görüşmede, Türkiye''de tarımsal üretimin gerçekleştirildiği 24 milyon hektar arazinin çoğunda özel sektörün üretim yaptığını vurguladı. Katar''ın öngördüğü yatırımların bir kısmını özel sektörle yapılacak ortaklıklarla daha da geliştirebileceğine dikkat çeken Eker, ayrıca TİGEM arazilerinde de 30 yıla varan anlaşmalarla Türk özel sektörüne devredildiğine de işaret etti. Eker, TİGEM arazilerinde çok başarılı projelerin olduğunu ve Katar''ın bu şirketlerle yapacağı işbirliği ile yatırım imkanının daha artacağını dile getirdiği kaydedildi.

10 yıl önce