|

Katılımda 2023 hedefi 180 milyar $

Türkiye’de katılım bankacılığının 180 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. EY Danışmanlık Bölüm Başkanı Elhadef, “Kamu kuruluşlarının yer almaya başlayacak olması, sektörü büyütecek. Aynı zamanda müşteri sayısını arttırması bekleniyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 20/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:29 - 19/12/2014 Cuma
Diğer
Türkiye’de İslami bankacılığın pazar payının 2023’te yüzde 15’e çıkacağı ve 180 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı bildirildi. Ernst&Young’ın (EY) hazırladığı “2014 -2015 Katılım Bankacılığı: Dünya İslami Bankacılık Rekabet Raporu”nda, İslami bankacılığın küresel ve bölgesel olarak büyüme performansı ele alınarak, ticari bankalarla birlikte uluslararası İslami banka aktiflerinin 2014’te 778 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. 

SEKTÖRDEKİ PAYI                                          YÜZDE 15' E ÇIKACAK

Rapora göre, 2019 yılında Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı, önde gelen 6 pazarda İslami banka aktifleri 1,8 trilyon dolara ulaşacak. Türkiye’de İslami bankacılığın pazar payı şu anki yüzde 5,9 seviyesinden 2023’te yüzde 15’e çıkacak, bu pazar payı 180 milyar dolarlık sektör büyüklüğüne karşılık gelecek. EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’de katılım bankacılığı alanında kamu kuruluşlarının yer almaya başlayacak olmasının sektörü büyütmesi aynı zamanda ürün ve müşteri sayısını arttırması beklenmektedir” dedi.

PAYI 18,7’YE ULAŞIR

Türkiye’de İslami kurallara uygun varlıkların değeri son 5 yılda iki kat artarak 45 milyar dolara ulaşırken, küresel İslami banka aktiflerinin 2009-2013 arasında yıllık bileşik büyüme ortalaması yüzde 17 civarında gerçekleşti. Aynı dönemde Endonezya’da bu oran yüzde 43,5, Pakistan’da yüzde 22, Türkiye’de ise yüzde 18,7 olarak gerçekleşti. Suudi Arabistan ve Malezya’nın İslami bankacılık sektörüne yön vermeye devam edeceği kaydedilen raporda, Türkiye ve Endonezya’nın da İslami bankacılık merkezi inşa etmesiyle birlikte bu alanda söz sahibi ülkeler arasında yer alacağı ifade edildi.

Müşteri profili değişime hazır

Selim Elhadef, 2,2 milyon müşterinin katılım bankacılığı üzerine sosyal medyadaki deneyimlerini tahlil ettiklerini belirtti. Elhadef ayrıca, Borsa İstanbul’un toplam 6 milyar 50 milyon dolar değerindeki sukukları alım satıma açmasına değinerek bu durumun finansal merkez olma yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.


Mevzuattaki eksiklere dikkat

Selim Elhadef, “Bankacılık sektöründe İslami Finans merkezi haline gelmek için öncelikli olarak var olan mevzuat eksikliklerinin tüm kamu kuruluşları ve katılım bankaları ile beraber istişare edilerek çözüme kavuşturulması, müşterilerin beklentileri doğrultusunda ve sektöre hareket getirecek yenilikçi ürünlerin piyasaya çıkarılması erek” ifadelerini kullandı.

#Türkiye
#İslami bankacılık
#Ernst&Young
#Rapor
9 yıl önce