|

Kayıp-kaçak elektriğe karşı uzaktan kumanda

İstanbul'daki kayıp-kaçak oranını aşağıya çekmek için BEDAŞ ve Alcatel-Lucent Teletaş, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'ni hayata geçirdi.

00:00 - 20/04/2012 Cuma
Güncelleme: 00:22 - 20/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Kayıp-kaçak elektriğe karşı uzaktan kumanda
Kayıp-kaçak elektriğe karşı uzaktan kumanda

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'nin (BEDAŞ), Alcatel-Lucent Teletaş ile gerçekleştirdiği, büyük tüketimli müşterilerin kullandığı sayaçların uzaktan takip ve kontrol edilebilmesini sağlayan Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle tanıtıldı. Yıldız, törende yaptığı konuşmada, sistemin Türkiye'nin hayrına, bütün vatandaşların hem gelirlerini hem de giderlerini daha adilene şekilde paylaşmasını temin edecek önemli bir proje olduğunu söyledi.

REKLAM FİLMİNDE OYNARIM

Bakan Yıldız, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'nin kurulmasına ilişkin yatırımın parasını ne kamunun ne de özel sektörün vereceğini belirterek, 'Bunun bedelini kayıp kaçağın kendisi karşılayacak. İyi niyetli olmayan ve elektriği kaçak kullananlar bunun parasını verecek. Yalnızca İstanbul bölgesinde uygulanacak bu sistem ile eksik okuma ve kayıplardan dolayı elde edilecek para bir yılda buraya yatırılan paranın 3 katı geri alınacak' dedi. Yıldız, enerji verimliliği, tasarrufu, kayıp kaçakların azaltılmasıyla alakalı reklam filmi de dahil olmak üzere bütün filmlerde oynayabileceklerini ifade ettiklerini ve bu konuda destek vereceklerini söyledi. Yıldız, Türkiye'de özellikle önümüzdeki 3, 3,5 yıl içinde AB standartlarını yakalayan, Türkiye'nin bütün elektrik dağıtım sistemlerinin kayıp kaçak oranlarını göreceklerini belirterek, şunları kaydetti:

CİDDİ TASARRUF OLACAK

'Yüzde 9,5–10'lar civarındaki bir yapının normal sürece girdiğini göreceğiz. İstanbul'da kayıp kaçak oranları AB üyesi ülkelerin toplam kayıp kaçak ortalamasına çok yakındır. Bunun bir puan düşürülmesi halinde dahi ciddi tasarruf edilmiş olacak. Bu projeye harcadığımız paranın yaklaşık 7-8 katını tasarruftan elde ettiğimiz yapıyla kaçak kullanımlardan alınan paralarla bunu finanse edeceğiz.”



12 yıl önce