|

Kaynak Holding’in gizli devri başına dert oldu

Kaynak Holding’in hisselerinin tümünü 16 Ocak 2015 tarihinde gizli şekilde Hollanda’da kurulu bir limited şirkete devri, Banka Asya’da Kaynak Holding’in ağırlıklı ortaklarından Sürat Basım Yayım ve Forum İnşaat’ın yönetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçmesine neden oldu.

12:51 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:05 - 4/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Kaynak Holding’in hisselerinin tümünü 16 Ocak 2015 tarihinde gizli şekilde Hollanda’da kurulu bir limited şirkete devri, Banka Asya’da Kaynak Holding’in ağırlıklı ortaklarından Sürat Basım Yayım ve Forum İnşaat’ın yönetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçmesine neden oldu. Bankacılık Kanunu gereği bir bankada imtiyazlı ortaklığa sahip anonim şirketler de aynen bankanın hisse devrinde olduğu gibi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) izin alması gerekiyor.


BDDK'DAN İZİN ALMADAN HİSSE DEVRETTİ

Bank Asya’nın imtiyazlı ortaklarının çatı kuruluşu olan Kaynak Holding’in el altından hisselerinin tümünü Hollanda’da yerleşik bir limited şirkete devri bankacılık çevrelerince hukuksuz olarak yorumlandı. Kaynak Holding’in bağlı olduğu yapının halen kanuna aykırı iş yapmaya devam ettiğine işaret eden BDDK yetkilileri, “Bank Asya ortaklarından Kaynak Holding kanuna göre BDDK’dan izin alması gerekirken, izin almadan hisselerini Hollanda’daki bir şirkete devretti. BDDK, 5411 sayılı kanunun 18’inci maddesinin 7’inci fıkrası kapsamında bugün yeni bir karar alarak buna ‘dur’ dedi” değerlendirmesi yaptılar. Alınan kararla ilgili olarak “Sonuçta bir şey değişmiyor” diyen BDDK yetkilileri, “Banka yönetiminin TMSF’ye devredilmesi kararına ikinci bir sebep eklenmiş oldu” tespiti yaptılar.


İKİ ŞİRKET BANKANIN YÜZDE 6.5'ine SAHİP

Bu kapsamda BDDK’nın, Bank Asya’da Kaynak Holding'e bağlı Sürat Basım ile Forum İnşaat’a ait A grubu hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdiğini dile getiren yetkililer, Kaynak Holding’in halka açık olmayan hisselerine bakıldığında Bank Asya'nın en büyük ortağı konumunda olduğunu vurguladılar. Yetkililer, Kaynak Holding’in Bank Asya’daki hisselerinin gizli şekilde devrinde 5054 sayılı Rekabetin Korunması Kanunu’na aykırı olduğunu belirttiler. Bu çerçevede BDDK’ın Bank Asya’da Kaynak Holding'in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım Yayın ile Forum İnşaat'a ait A grubu hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verildiğini dile getiren yetkililer, kararın 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18’inci maddesinin 7’inci fıkrası hükmüne istinaden gerçekleştirildiğini belirttiler.  Bank Asya'nın 19 Kasım'da yayımladığı dokuz aylık faaliyet raporuna göre, 900 milyon lira sermayesi bulunan bankada Sürat Basım'ın yüzde 2.7, Forum İnşaat'ın yüzde 3.85 payı bulunuyor.


BANKACILIK KANUNU 18. MADDESİ

5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18’inci Maddesi “Bir kişinin bir bankada doğrudan veya dolaylı pay sahipliği yoluyla sermayenin yüzde 10’unu ve daha fazlasını temsil eden payların edinmesi veya bir ortağa ait doğrudan veya dolaylı payların sermayenin yüzde 10-20-33 veya yüzde 50’sini aşması sonucunu veren pay edinimleri ile bir ortağa ait payların, bu oranların altına düşmesi sonucunu veren pay devirleri BDDK’nın iznine tabidir” diyor.


18’inci Maddenin 7’inci fıkrası ise, “Bir bankanın sermayesinin yüzde 10 veya daha fazlasına sahip olan tüzel kişilerin paylarının doğrudan veya dolaylı olarak birinci fıkrada belirtilen oranlar veya esaslar dahilinde el değiştirmesi, devralacak ortağın kurucularda aranan nitelikleri taşıması şartıyla Kurul’un iznine tabidir. Kurulun izni olmadan payların devredilmesi halinde, bu paylara ait temettü hariç ortaklık hakları Fon (TMSF) tarafından kullanılır” diyor.

#bddk bank asya
#bank asya sürat
#sürat basım
9 yıl önce