|

Kayyum paraları geri istiyor

FETÖ'nün kasası Akın İpek ve kardeşleri, servetlerine el konulacağını anlayınca, İngiltere'de 1'er pound hisse koyarak şirket kurdular

Yeni Şafak
12:06 - 6/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 10:11 - 6/02/2016 Cumartesi
Diğer

FETÖ'ye yardım ettiği için kayyuma devredilen İpek Holding'in sahibi Akın İpek'in, paraları yurtdışına kaçırmak için Londra merkezli Koza Limited adlı şirket kurduğu ortaya çıktı. Akın İpek ile iki kardeşi ve annesinin, 1'er pound'luk hisseyle kurdukları şirket adına Londra'ya transfer ettikleri 60 milyon pound (Yaklaşık 254 milyon TL), son anda kurtarıldı.


Fetullah Gülen Terör Örgütü'nün (FETÖ) kasası olarak bilinen Akın İpek'in şirketlerine, 26 Ekim 2015'te, Ankara 5.


Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kayyum atandı.


Sabah'ın haberine göre, Hasan Ölçer başkanlığındaki kayyum heyeti, Hamdi Akın İpek ile kardeşleri Cafer Tekin İpek ve Pelin Zenginer ile anneleri Melek İpek'in yönetici olduğu İpek Holding bünyesindeki 20'ye yakın şirketin tüm hesaplarını incelemeye aldı. Kayyumun ilk incelemelerinde, Londra'da 24 Mart 2015'te Koza Ltd adıyla bir şirket kuran İpek ailesinin, bir hafta sonra, yani 31 Mart 2015 günü, bu şirket adına Londra'ya, 60 milyon pound (254 milyon lira) para transfer ettiği görüldü.



KAYYUM PARAYI GERİ İSTİYOR



Şimdi kayyum heyetinin yönettiği Koza Altın İşletmeleri'nin avukatları, Londra merkezli Koza Ltd'nin Garanti Bankası Lüksemburg şubesindeki hesaplarına ihtiyati tedbir kararı verilmesi talebiyle Ankara Ticaret Mahkemesi nezdinde dava açtı. Dava dilekçesinde söz konusu şirketteki kontrolün hukuksuz şekilde İpek ailesi tarafından ele geçirildiği, şirket hesaplarında bulunan paranın İpek ailesi tarafından kaçırılma ihtimali olduğu bu durumda hem şirketin hem de şirketin halka açık olması sebebiyle küçük yatırımcıların zarara uğrayabileceği kaydedildi.



PARAYA DOKUNAMAYACAKLAR



Ankara 7. Ticaret Mahkemesi, şirketin bankada bulunan hesaplarındaki 60 milyon pounda ihtiyati tedbir konulmasına hükmetti. Kararda, kuruluşu 60 milyon pound olan şirkete yönetim kurulu kararı ile sadece 1 İngiliz poundu değerinde 2 adet A Grubu hisse oluşturulmak suretiyle şirketteki her türlü kontrolün İpek ailesi mensupları olan bu hisse sahiplerine verildiği, bu durumda halka açık şirketin yerli ve yabancı hisse sahiplerinin zarar görme ihtimali bulunduğu kaydedildi.


Kararda, Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin hakim ortağı olduğu, Londra merkezli Koza LTD'nin Garanti Bankası Lüksemburg şubesinde bulunan hesaplar üzerinden her türlü para çekilmesi, para transferi ve benzeri işlemlerin önlenmesi istendi. Mahkeme teminat alınmasına ise gerek görmedi. Söz konusu karar doğrultusunda, şirket ve ortakları söz konusu para üzerinde tasarrufta bulunamayacak.

#FETÖ
#Kayyum
#Akın İpek
8 yıl önce