|

Kılıçdaroğlu'ndan 'paralel' mektup

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'na yazdığı bankacılıkla ilgili mektupta, 'Bankacılık sektöründe yaşanabilecek krizin sorumlusu olabilirsiniz' ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'na cevap veren Başbakan Ahmet Davutoğlu ise mektupta kullanılan ülsubun çirkin ve utanç verici olduğunu söyledi.

.
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:24 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kılıçdaroğlu'ndan 'paralel' mektup
Kılıçdaroğlu'ndan 'paralel' mektup

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na bankacılık sektörü ile ilgili 'açık mektup yazdı. Mektubunda son dönemde Bank Asya ile ilgili gelişmelere işaret eden Kılıçdaroğlu, 'Hedefteki bankada sorun varsa, yasal çerçevede kalarak çözün. Yok, sorun bankada değil, yüksek rakımlı tepenin sakinindeyse, kendisini önce bir sükûnete davet edin. O Beyefendiye sorumsuzluğunun Size ve Türkiye'ye ödeteceği bedeli de hatırlatın' ifadelerine yer verdi.

CUMHURBAŞKANI'NI SUÇLADI

CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Davutoğlu'na gönderdiği 'açık mektup'ta; 'Yüksek rakımlı tepede oturan beyefendinin, Türk bankalarından birisini hedef alan ve açık suç oluşturan sözleri karşısında sessiz kalıyorsunuz. Yeniden uyarıyorum, O zat Anayasal açıdan sorumsuzdur, siyaseten hesaba gelmez' görüşünü savundu. Kılıçdaroğlu, sorunlu bankada 70'nci maddeye göre yönetimin değişeceğini ve atama yapılacağını savundu.Bu adımlar olmadan 71'nci maddeye göre bankaya el konulamacağını bildiren Kılıçdaroğlu, şu görüşleri savundu:'Son kez uyarıyorum; Türk ekonomisi bankacılık kesiminde bugünkünü andıran bir dedikodu ve karalama kampanyasının bedelini ağır ödedi. 25 banka battı.

İfadeler utanç verici

Başbakan Davutoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun kendisine gönderdiği söylenen mektupla ilgili kendisine böyle bir mektup gelmediğini ancak medyada yer alan ve CHP'nin internet sitesinde yer alan ifadelerin çok çirkin olduğunu belirterek CHP liderinin Cumhurbaşkanı'na yönelik ifadelerinin kabul edilebilir olmadığını söyledi.Davutoğlu, 'Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik ifadeler devlet ahlakı tarafından utanç vericidir. Sayın Cumhurbaşkanı 10 Ağustos'ta millet tarafından seçilmiştir. Görüş ayrılıkları cumhurbaşkanlığı makamına saygısızlık yapmayı mazur göstermez. Bizi toplumu kutuplaştırmakla suçlayanların bu metni okumasını öneririm. Böylesi bir üslup Türk siyasetine de yakışmaz. Belki Kılıçdaroğlu'na yakışır ama ana muhalefet partisi genel başkanına yakışmaz' dedi. Mektuptaki bilgi yanlışlıklarına da dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, 'Orada 25 bankanın battığından söz ediyor. AK Parti finansal politikaları takip etmese küresel krizde finansal yapımız bu kadar güçlü olmazdı.

Bank Asya üç günde yarı yarıya eridi

Hafta başından bu yana ağır kayıplar veren Bank Asya'daki kan kaybı bir türlü durdurulamıyor. Son üç işlem gününde hisselerindeki değer kaybı yüzde 55'in üzerine çıkan Bank Asya'nın piyasa değeri de günden güne eriyor. Borsadaki hisse değeri dün yüzde 20 değer kaybeden Bank Asya'nın bir hisse bedeli ise dün piyasaların kapanış saatinde 0,64 liraya kadar geriledi. Hafta başında 1.20 ile açılan hisse değeri 3 günde yarı yarıya eridi.

3,7 MİLYARDAN 570 MİLYON TL'YE

Mayıs 2006'da Borsa İstanbul'a kote olduğunda 1 milyar liranın üzerine çıkan Bank Asya'nın toplam piyasa değeri, Mart 2010'da zirve yaparak 2,7 milyar liraya çıktı. Hükümetin ve milli projelerin hedef alındığı Aralık 2013'te piyasa değeri 1,8 milyar lira olan Bank Asya, bu tarihten itibaren kan kaybetmeye başladı. Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde 999 milyon liraya kadar gerileyen bankanın değeri, borsadaki tahtasının kapandığı 7 Ağustos 2014 tarihinde 1,1 milyar liraydı. Hafta başından bu yana kan kaybetmeye devam eden Bank Asya'nın değeri dün 570 milyon liraya kadar düştü.


10 yıl önce