|

Kiracılara müjde!

Son iki yılda ev sahipleri kiracı kaybetmemek için kira artışlarını sınırlı tuttu.

Sabah
00:00 - 22/09/2013 Pazar
Güncelleme: 15:53 - 22/09/2013 Pazar
Yeni Şafak
Kiracılara müjde!
Kiracılara müjde!

Ev sahipleri kiracısını kaçırmamak için kirayı artırmaktan vazgeçti. Uzmanlar bu durumun maliyeyi de etkilediğini ve devletin kasasına girecek kira geliri vergisinin artış hızını yavaşlatacağını söyledi.

Son iki yılda ev sahipleri kiracı kaybetmemek için kira artışlarını sınırlı tuttu. Ev sahipleri açısından kira yönünden en şanslı bölgeler üniversitelerin yoğun olduğu yerler olarak dikkat çekti.

Ev sahibi avı artacak

2012'de 894 bin 991 Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) beyannamesi doldurulan Türkiye'de bu yıl sayı 1 milyon 50 bine çıktı. Maliye'nin kasasına kira gelirinden giren para ise 3 milyar 600 milyon lira oldu.

Uzmanlar 2014'te kira artışları olmadığı için Maliye'nin gelirini daha çok sisteme yeni giren ev sahipleri kanalıyla artıracağını aktardı. Uzmanların dikkat çektiği bir diğer konu ise Maliye'nin ev sahibi denetimlerini bu yıl artıracağı yönünde. Kiraların düşmesi nedeniyle gelirlerinin azalacağını öngören Maliye'nin en az 50 bin evi denetlemesi bekleniyor.

Bu yılın ağustos ayı ile geçen yılın aynı dönemini kıyasladığımızda Bursa, Adana ve Ankara'da kira artış hızının önceki yıllara göre ciddi düşüş gösterdiği gözlendi. İzmir ve Antalya'da da sınırlı artışlar oldu.

Bir önceki yıla göre kira artışının en yüksek olduğu il Kocaeli oldu. Kocaeli'ni İstanbul takip etti. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, kira artışının yaşandığı illerde üniversitelerin etkili olduğunu söyledi.

11 yıl önce