|

K.Irak gazı en geç 2018''de Türkiye''de

Genel Energy üst düzey yöneticisi Hayward, Kuzey Irak doğalgazını Türkiye''ye taşıyacak yatırımların en geç 2018''de tamamlanacağını belirterek, bu tarihten itibaren Türkiye''ye gazın akacağını belirtti. Petrol İşleri Genel Müdürü İncedalcı ise, 2 yıl içerisinde petrol ve doğalgaz arama alanlarında 1,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştireceklerini söyledi.

.
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:39 - 16/09/2014 Salı
Yeni Şafak
K.Irak gazı en geç 2018''de Türkiye''de
K.Irak gazı en geç 2018''de Türkiye''de

Kuzey Irak doğalgazını Türkiye''ye taşıyacak yatırımların 2017 veya 2018''de hayata geçeceğini dile getiren Genel Energy üst düzey yöneticisi Tony Hayward, ''Genel Energy bunu sağlamak için hazır olacak ve biliyoruz ki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Türkiye arasındaki anlaşma da projenin bu tarihlerde tamamlanmasını öngörüyor'' açıklamasında bulundu. İstanbul''daki Uluslararası Enerji Konferansı''nda konuşan Hayward, IKBY''nin 3 yıl içinde günlük 1 milyon varil petrol ihraç etme hedefini yakalayacağını da kaydetti.

''IKBY PETROLSÜZ VAR OLAMAZ''

Kuzey Irak''taki istikrar ve güvenliğin bölgedeki petrol endüstrisi için önemli olduğunu vurgulayan Hayward, ''Kürtler, petrol endüstrisinin kendilerinin can damarı olduğunun farkındalar. Şunu söyleyebiliriz ki IKBY petrol endüstrisi olmadan var olamaz'' dedi.

PETROL VE DOĞALGAZA 1,5 MİLYAR $''LIK YATIRIM

Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı ise, 2 yıl içinde Türkiye''de petrol ve doğalgaz arama alanında yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşeceğini bildirdi. Uluslararası Enerji Konferansı''nda konuşan İncedalcı, 16 Haziran''dan bugüne 16 şirketin 116 yeni sahada ruhsat başvurusunda bulunduğunu belirterek, ''Her bir ruhsat başvurusundaki projelerin ortalama maliyetleri düşünüldüğünde, 2 yıl içerisinde Türkiye''de petrol arama faaliyetleri kapsamında yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleşecektir'' şeklinde konuştu.

Genel Energy üst düzey yöneticisi Hayward, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi''nin 3 yıl içinde günlük 1 milyon varil petrol ihraç etme hedefini yakalayacağını kaydetti

Shell Şile''yi tarayacak

ExxonMobil ve Chevron gibi uluslararası enerji şirketlerinin Türkiye''de bulunduğunu hatırlatan Selami İncedalcı, Shell''in de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Diyarbakır''da ankonvansiyonel yöntemlerle iki kuyu açtığını ve bunlardan alınan petrol ve gaz numunelerinin umut verici olduğu söyledi. İncedalcı ayrıca, Shell''in Karadeniz''de TPAO''nın ruhsatlarına sahip olduğu münhasır ekonomik bölgelerde derin deniz sondajı planladığı bilgisini de paylaşarak, ''Shell, bu sondajı 2015''te Şile açıklarında gerçekleştirecek. TPAO ile Shell buralardaki sahalar için farmout (Shell''in sağlayacağı servisler karşılığında ruhsat alanındaki sahalardan hisse alma işlemi) anlaşması imzaladı'' dedi

Genel Energy''den 400 bin varillik hedef

Kuzey Irak petrolü hakkında değerlendirmelerde bulunan Genel Energy üst düzey yöneticisi Tony Hayward, yıl sonunda günlük 400 bin varil olan petrol üretim hedefini yakalayacaklarını belirterek bunun IKBY''nin kendilerine güvenli bir ortam sağlamasıyla mümkün olduğunu söyledi. IKBY''nin bölgesinde son 10 yıldır istikrar başarısı yakaladığını ifade eden Hayward, ''Bizler, karışıklıklar başladıktan sonra Kuzey Irak''tan sadece önemsiz personeli geri çekerek üretime devam ettik ve hatta üretimimizi artırdık'' diiye konuştu.


10 yıl önce