|

Kırmızı mercimek yok olmak üzere

Mardin'in Kızıltepe ovasında kırmızı mercimek hasadına başlandı. Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, 15 yıl öncesine kadar ovada kırmızı mercimek üretiminin yıllık 500 bin ton civarında olduğunu belirterek, kendilerine yeteri destek verilmediğini, dünyanın bir numaralı kırmızı mercimek ihracatçısıyken, ithalatçı durumuna geldiklerini vurguladı.

Yeni Şafak
12:30 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:31 - 21/05/2015 Perşembe
IHA

Dünyanın en kaliteli mercimeği olarak bilinen kırmızı mercimeğin yetiştiği Kızıltepe ovasında ilk ürün hasat edildi. Bu sene kırmızı mercimeğin az ekildiğini belirten Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, bunun nedeninin prim desteklemesinin çok az olması ve Kanada gibi ülkelerden kalitesiz mercimeğin ithalatına son 5 senedir izin verilmesi olduğunu vurguladı.



15 yıl öncesine kadar ovada yıllık kırmızı mercimek üretiminin yaklaşık 500 bin ton civarında gerçekleştiğine dikkat çeken Öter, “Dünyanın bir numaralı kırmızı mercimek ihracatçısı iken şu anda nerdeyse ülkemiz dünyanın en büyük kırmızı mercimek ithalatçısı durumuna gelmiştir. Kalitesiz ithal mercimeği iç piyasada yerli ürün adı altında satılıyor. Çiftçimizin alın teriyle ürettiği besin değeri ve kalorisi yüksek yerli ürünümüzün hak ettiği değeri bulamamasından dolayı her geçen yıl üretim azalıyor. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde milli ürünümüz olan kırmızı mercimeğimiz yok olacaktır" dedi.

#Kırmızı mercimek
#Mardin
#Mehmet Şerif Öter
9 yıl önce