|

KOBİ'ye seçim dopingi

Türkiye’de 10 milyona ulaşan KOBİ’ler seçimler öncesi siyasi partilerin ilgi odağı oldu. Seçim beyannamesindeki KOBİ vaatlerinin belirsizliğine dikkat çeken E. Aysan Doğaner, “Bildirgelerde KOBİ’lerin önemine değiniliyor ve destek veriliyor" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:14 - 5/05/2015 Salı
Yeni Şafak

AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin seçim beyannamelerinde KOBİ'ler başlığı altında sıralanan vaatler girişimcilerin dikkatini buraya çekti. Partilerin seçim vaatlerine yönelik yorum yapan KOBİ Girişim Derneği Başkan Yardımcısı E. Aysan Doğaner, seçim bildirgelerinde yer alan vaatlerin çok muğlak olduğunu ifade etti. Şimdiye kadar gerçekleştirilen KOBİ teşvik ve desteklerin yeterli olduğunu vurgulayan Aysan Doğaner, “Şu anda devlet tarafından uygulanan KOBİ teşvik ve destekleri, özellikle de KOSGEB'in performansı gayet iyi, gittikçe de gelişiyor. Bu politikanın biraz önce belirttiğim eksiklikler giderilerek sürdürülmesini temenni ediyorum. KOBİ'lerin ve girişimcilerimizin buna ihtiyacı var” dedi.



CHP'NİN VAATLERİ ABARTILI


“Türk Eximbank'ın işlev ve etkinliğini ihracat yoğunluklu KOBİ'lere yönelik olarak artıracak, kullandıkları araçları çeşitlendireceğiz” denilen CHP'nin şeçim vaadini abartılı bulduğunu söyleyen KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, ''Eximbank uygulaması zaten vardı var olan bir işlevi tekrar vaat etmenin anlamı yok. var olan uygulamaların önümüzdeki yıllarda daha etkin sürdürülmesi lazım. KOBİ'lere verilen destekleri abartılı sunmasının bir anlamı yok. Türkiye'nin bütçesi belli" dedi. Partilerin ayakları yere basan vaadlerde bulunması gerektiğini belirten Özgenç; ''Biz şu kadar esnafın vergilerini almayacağız, şu kadar borcunu sileceğiz denildiğinde bunun gerçekçi olmadığı kanaatindeyim" açıklamasında bulundu.



KOBİSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI


Son 10 yıla bakıldığında KOBİ'lere büyük bir önem verildiğini ancak bunun yeterli olmadığını savunan Özgenç, ''Dünyaya bakıldığında bugün dünya ülkeleri KOBİ'ler sayesinde büyüyor. İstihdamın yüzde 80'ine yakınını bunlar istihdam ediyor'' dedi. Özgenç, ''Kurumsallaşma yapılacaksa kentsel dönüşüm gibi kobisel dönüşüm yapılarak esnafların birbirleriyle ortak olmaları sağlanmalı ve onların bu şekilde biraz daha büyüyebilmesi sağlanmalı" diye söyledi.



KOBİLER DEVLERE KARŞI


Türkiye'de son yıllarda sadece devlet değil bankalar, STK'lar ve Üniversiteler eliyle de girişimcilerin desteklendiğini belirten Doğaner, “Türkiye'nin hızla zenginleşerek refah toplumu haline gelebilmesinde girişimcilerin ve KOBİ'lerin artık büyük işletmeler gibi önemli olduğunu kavradığımızı gösteriyor” diye konuştu.



İŞLETME SAYISI 770 BİN


2002 yılında 4 bin olan KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletme sayısının bugün 770 bini aştığı ve KOBİ'lere 2003 yılından bugüne kadar, 172 kat artışla yaklaşık 2,5 milyar lira destek sağlandığıda AK Parti beyannamesinde öne çıkıyor. Beyannamede 14 bin 850 girişimciye 230 milyon lira destekle 908 projeye 186 milyon lira kaynak aktarıldı.



Ne vaat ediyorlar?


AK Parti'nin KOBİ vaatleri içerisindekadınların ekonomik hayattaki rollerinin geliştirilmesine yönelik yeni destek mekanizmalarının kurulacağı söylemi ön plana çıkıyor. Verimlilik alanında sistematik gelişmeler kaydeden KOBİ'lerin devlet desteklerinden öncelikli ve avantajlı olarak yararlanmasının sağlanacağı vaad edilirken KOBİ'lerin kurumsallaşmalarına önem verilerek bu amaçla destek programları oluşturulacak.



KOBİ'lere vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz işletme kredisi verilmesini vaat eden CHP ise seçim bildirgesinde KOBİ'lerin sermaye piyasalarına erişimini etkinleştireceğini kaydetti. CHP, girişim finansmanı sağlamak için kamunun katılımı ve öncülüğünde KOBİ'lere fon sağlanacağı vaadinde bulunuldu.



KOBİ'lerin KOSGEB kaynaklarından faizsiz olarak yararlanacağını vaat eden MHP, Türkiye Kalkınma Bankası KOBİ finansmanında etkili olacak şekilde yeniden yapılandırılacağını KOBİ'lerin teminat sorunlarının çözüleceği sözünü verdi.



KOBİ'leri haksız rekabete karşı koruyacaklarını söyleyen HDP ise istihdam odaklı programları hayata geçireceklerini vaat etti.


#Türk Eximbank
#kobiler
#Aysan Doğaner
9 yıl önce