|

Koç’ta meyveleri toplama zamanı

Koç Holding’in CEO’luğunu 5 yıldır yürüten Turgay Durak, bu görevi halefi Levent Çakıroğlu’na devretti. Dün yapılan genel kurul öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Durak ve Çakıroğlu; hem grubun çalışma tarzını anlattı hem dev yatırımların perde arkasına ilişkin detaylı bilgiler verdi. Yeni CEO Çakıroğlu, son 5 yılda yaptıkları 25 milyar liranın meyvelerini toplayacaklarını kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 1/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye'nin en çok istihdam oluşturan grubu olan Koç Topluluğu'nun tepe yönetiminde önemli bir değişiklik oldu. 39 yıldır Koç'ta çalışan Turgay Durak, 5 yıldır yürüttüğü CEO'luk görevini Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Levent Çakıroğlu'na devretti. Durak; Tüpraş, Ford Otosan, TürkTraktör ve Otokar'da yönetim Kurulu üyesi olarak devam edecek. Görev değişikliği dün yapılan Genel Kurul toplantısının ardından fiilen gerçekleşti. Önceki gece yazılı basının ekonomi yöneticileriyle bir araya gelen halef selef CEO'lar Turgay Durak ve Levent Çakıroğlu, hem grubun çalışma tarzını anlattı hem dev yatırımların perde arkasına ilişkin detaylı bilgiler verdi.



DURAK: 39 YILDIR AİDİYET DUYGUSAYLA ÇALIŞIYORUM


15 Mart 1976'da genç bir makine mühendisi olarak Otosan'da çalışmaya başladığını hatırlatan Turgay Durak, 39 yıl boyunca aidiyet duygusuyla işini yaptığını söyledi. İş hayatında en en çok yatırım kararlarının kendisini heyecanlandırdığını anlatan Durak, “O yatırımların devreye giriş süreci muazzam heyecan veren bir şeydir. İlk başlarda ufacık bir parçanın imali olur. Rütbe aldıkça büyük bir fabrikanın devreye giriş olur” dedi. Hata yapmanın insana has bir özellik olduğunu da vurgulayan Durak, hatasının kabul etmeyi yere düşmüş Cumhuriyet altınını eğilip almaya benzetti.



TAYLAND'DA BUZDOLABI VE AİR CONDİTİON ÜRETECEK


Tayland'da fabrika kurmak için toplamı 263 dönümden oluşan 3 arsa satın aldıklarını belirten Durak, “15 senelik projeksiyona uygun adette buzdolabı, air condition hatta bir ilave makineyi herhalde çamaşır makinesi üretimi sığdıracak kadar fabrika arsası sanayi sit bölgesinde satın aldık. Seneye açılışı olacak. Bizim Ford Otosan, TürkTraktör, Tofaş, Otokar gibi sanayi şirketlerimiz üretimlerinin yüzde 70'ini, cirolarının yüzde 65'ini ihraç ediyorlar ama yurtdışında operasyonları yok. Yurtdışında operasyonları olan bir Arçeliğimiz var. Öyle bir şirketi daha yaratmak inşallah Levent Bey'in dönemine nasip olacak” diye konuştu. Durak, ekonomik olarak en çok zorlandıkları dönemin 1994 ve 2001-2002 krizleri olduğunu da anlattı.



Kalamış'ta yokuz diğerlerinde varız


Kalamış Marina ile ilgili kararlarını 19 Mart'ta Özelleştirme Yüksek Kurulu'na ilettiklerini anlatan Turgay Durak, “Danıştay'ın ajandasına gireceğini, belli bir kararın alınacağını düşündüğümüz için beklemedeydik. Neredeyse üzerinden 10 ay geçti, uzayacağı anlaşıldı. Biz de ihaleden çekildiğimizi ÖYK'ya ilettik” dedi. Durak, Ülker Grubu'ndan devraldıkların marinaların Rekabet Kurulu'na takılmasıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Orada hâkim duruma gelmediğimizi düşündüğümüz için teknik olarak ispat etmeye çalıştık. Bugün için çok fazla rakip yok denilebilir ama 20-25 yıl için satın alıyorsunuz bu hakkı. 2-3 sene sonra durum değişecek. Buradan vazgeçmeyeceğiz.”

Stratejimiz teknoloji ve inovasyon


Yeni CEO Levent Çakıroğlu, Koç Grubu'nun son 5 yılda 25 milyar liralık yatırım yaptığını söyledi. Bu yatırım kararlarının konsensüsle alınmasının önemli olduğuna dikkat çeken Çakıroğlu, grup stratejisinin en önemli iki ayağının teknoloji ve inovasyon olduğunu vurguladı. Çakıroğlu, “Görevi Turgay Bey'den devralmanın verdiği ilave bir sorumluluk var. Gerçekten çok başarılı bir dönemi geride bıraktı Turgay Bey ve benim de bu göreve hazırlanmamda emeği olan çok saygı duyduğum ağabeyim, büyüğümdür. Dolayısıyla doldurulması zor bir koltuk bırakıyor. Turgay Bey ile beraber tüm fabrikalarımızı -biri hariç- birlikte ziyaret ettik. Önemli konuların üzerinden geçtik. Son 5 yılda gerçekleşen 25 milyar TL'lik yatırımların geri dönüşlerini maksimize etmeye çalışacağız. İnşallah bu yatırımların meyvelerini toplayacağız” dedi.



İstihdam sağlamak genlerimizde var

Türkiye'de yatırım yapmaya, istihdam yaratmaya devam edeceklerini vurgulayan Çakıroğlu, şunları kaydetti: “Bu genlerimizdeki en önemli konulardan biri. 5 yıl önce istihdamımız 73 bin kişiydi. Şu anda 90 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Çalışanımızın 8 bini yurtdışı çalışanımızdır diye tahmin ediyorum. Ar-Ge'ye odaklanmaya devam edeceğiz."


#Koç Holding
#Turgay Durak
#Levent Çakıroğlu
#Tüpraş
#Ford Otosan
9 yıl önce