|

'Konut fiyatları çok artmaz'

Konutta Eylül ayında görülen rekor satış rakamlarını sektör temsilcileri değerlendirdi. Temsilciler, konut fiyatlarında büyük bir artış beklenmediğini söyledi.

Cnbc-E
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Güncelleme: 17:49 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
'Konut fiyatları çok artmaz'
'Konut fiyatları çok artmaz'

Konutta Eylül ayında görülen rekor satış rakamlarını sektör temsilcileri Son Baskı'da değerlendirdi. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya konuyla ilgili olarak, "Markalı konutlar için için bu sene çok da farklı bir ay gibi gözükmedi. Önümüzdeki yıl da çok fazla büyüme beklemiyoruz. 'Konutta balon var mı' deniyor. Şu anda alıcı piyasası var. Fiyatlar artmıyor, rekabet yoğun. Konut almak için uygun bir ortam. Fiyatlar inanılmaz derecede artacakmış gibi bir durum görmüyorum. Kısa vadede değil, orta vadede inşaat fiyatları artar. Gayrimenkule yatırım yapan kaybedecek gibi gözükmüyor.

'GÜNAH KEÇİSİ OLMAK İSTEMİYORUZ'

Türkiye markalı konut üretiminde çok ciddi ivmeler kat etti. Dünyayla kıyasladığımızda bizim sektörümüzdeki oyuncular Türkiye'yi en iyi temsil edebilecek oyuncular. Biz de katma değerli ürünler yapalım istiyoruz. Günah keçisi ilan edilmek istemiyoruz" dedi.

VARLIBAŞ: REKOR ŞAŞIRTMADI

Varyap İnşaat CEO'su Erdinç Varlıbaş şunları söyledi: ''Siyasi olayların ekonomide gerileme ve beklemeye neden oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında hareketlenme oldu. Bu anlamda çok şaşırtıcı değil. Rekor kırması şaşırtmadı. Konutta sektörün dinamikleri bu potansiyeli açığa çıkartıyor. Konutta her zaman yükselen trend görürüz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde görürüz. Konutta ne balon, ne risk oluştuğunu düşünmüyorum. Birçok çevreye güzel bir ders niteliğindedir, o yüzden mutluyuz. Ortadoğu''da son bir iki yıldır devam eden karışıklık yatırım iştahının da daha güvenilir ülkelere kaymasına neden oluyor. Türkiye''nin gelişmekte olan ve Müslüman olması sebebiyle cazip bir ülke. Türkiye''deki siyasi istikrar devam ettiği sürece bu akımın devam etmesini bekliyoruz. Yabancılara yönelik yapılan satışların artan ivmeyle devam etmesini bekliyorum.

'' GÖKKAYA: ERTELENEN ALIMLAR ETKİLİ OLDU

Eski GYODER Başkanı Işık Gökkaya da şunları kaydetti: ''Faiz indirimin etkisi olmuştur ama ertelenen alımlar Eylül''de satışların artmasına sebep oldu. Çevremizdeki siyasi olumsuzluklar yabancı satışlarını istenilen seviyeye getirmedi. Bu yıl toplam satışta geçen yılı geçeceğimizi sanmıyorum. Türkiye'de hala 6 milyon konutun değşimesi gerekiyor. Biz sektörü Ankara'ya çok iyi anlatamıyoruz. Bu kadar kötü şartlara rağmen bu satış rakamları sektörün yavaş yavaş oturduğunu gösteriyor.

'KONUT HER ZAMAN ALINABİLİR'

Her zaman konut alma zamanıdır. Doğru projede, doğru fiyatı bulduğunuz zaman konut alabilirsiniz. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde gayrimenkulün değeri her zaman yükselir. İlk gayrimenkul alırken profesyonel yardım almak önemli. Gayrimenkul her zaman kazanacağınız bir yatırım aracı. Gayrimenkulu de tasarruf aracı olarak görmek lazım."


9 yıl önce