|

Konut kredileri artık mortgage

'Konut Finansman Yasası” kapsamına geçmek istemeyen tüketiciler için süre dün doldu. Akşam saatlerine kadar dilekçe vermiş olanlar, tutsat kapsamına girmeyecek.

Aa
00:00 - 6/06/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:25 - 6/06/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Konut kredileri artık mortgage
Konut kredileri artık mortgage

Bankalardan 6 Mart'tan önce konut kredisi kullananların, Konut Finansmanı Kanunu'na tâbi olup olmamak için karar süresi dün akşam sona erdi. Dün mesai bitimine kadar ilgili banka şubelerine dilekçe verenler tutsat kapsamına girmezken vermeyenler kredi kullanmış sayılacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş konut almak isteyen tüketicileri, faiz oranına göre değil, yıllık maliyet oranına bakarak hangi bankadan kredi kullanacağına karar vermeleri konusunda uyardı.

MÜTEAHHİT 5 YIL BANKA 1 YIL SORUMLU

Eski sistemde, bir projeden alınan konut için kullanılan bağlı kredilerde, müteahhit ve banka, kullandırılan kredi tutarına bağlı kalmaksızın, konutun ayıplı çıkması halinde 5 yıl sorumluyken, yeni sistemde banka sadece verdiği kredinin tutarı kadar ve 1 yıl sorumlu. Ancak müteahhidin konutun tamamı için 5 yıl süreyle sorumluluğu devam edecek. Finansman kanunundan önce kullanılan krediler erken ödenirse üst sınırı yüzde 2 olan erken ödeme ücreti talep edilmeyecek. Tüketici, yeni sisteme geçse de geçmese de eski sözleşmelerde, tüketici aleyhine, faiz, vade ve diğer konularda hiç deşiklik yapılamayacak. Eski sistemde, 2 taksitin ödenmeyince bir haftada muacceliyet ortaya çıkıyor, banka rehni paraya çevirme yoluna gidebiliyordu. Yeni sistemde bankalar 1 ay muacceliyet süresi veriyor ve rehnin paraya çevrilmesi veya diğer varlıklar açısından haciz uygulaması başlatabiliyor. Tüketicinin hakkını araması açısından, yatırılması gereken teminat oranları artırıldığı için sistem bir basamak daha zorlaşıyor.


'Yeni sistem tüketicinin yararına'

Şekerbank bireysel bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, BSMV istisnası nedeniyle, yeni sistemin tüketicinin yararına olduğu yönünde görüş bildirmişti. Abdurrahman Özciğer, “Geçmişte kullanılan krediler Tüketici Kanunu'na tâbi, erken kapama komisyonu yok. Müşterilerin şimdi (Ben mortgage yasasına tabi olmak istemiyorum) demesi, onların boşu boşuna BSMV ödemelerine neden olacak” açıklamasında bulunmuştu.



17 yıl önce