|

Konutta aslan payı kiranın

Tüketim harcamalarında aslan payını konut ve kira aldı. Konut giderlerinde kira, yüzde 62 ile en yüksek paya sahip olurken, bunu yüzde 14’lük oranla ısınma izledi. Öte yandan konut harcamalarının payının, en düşük gelir grubunda arttığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 21:43 - 5/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye’de konut harcamalarında aslan payını yüzde 62’lik payla kira giderleri alırken, yıllar itibariyle sosyal konut ihtiyacının da arttığı görüldü. Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, 2010 yılından itibaren en düşük gelir grubundaki hanelerde konut harcamalarının payı artarken, en yüksel gelir grubunda azaldığı ortaya çıktı. TÜİK’in, Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2013 yılı Sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı toplam harcamalar içinde en yüksek pay yüzde 25 oranıyla konut harcamalarına ait olurken, yıllar itibarıyla bu payın azaldığı gözlendi. 

EN DÜŞÜK GELİR GRUBUNDA KONUT HARCAMASI ARTIYOR

Haneler gelirlerine göre sıralandığında; 2013 yılında en düşük gelir grubu olan birinci yüzde 20’de yer alan hanelerin toplam harcamaları içinde konutun payı yüzde 33,3 seviyesindeyken, en yüksek gelir grubu olan beşinci yüzde 20’lik dilimde bulunan hanelerde bu pay yüzde 21,2 oldu. Konut harcamalarının payı, 2010 yılından itibaren en düşük gelir grubundaki hanelerde artarken, en yüksek gelir grubunda azalmıştır.

GELİRLERİN ÇOĞU KİRAYA GİDİYOR

Araştırmaya göre,  2013 yılında konut harcamaları içinde en büyük payı yüzde 62 ile kira  harcamaları oluşturdu. Gaz, likid yakıtlar, katı yakıtlar ve ısı enerjisini içeren diğer yakıtlar grubu yüzde 14’lük oranla ikinci sırada geldi. Elektrik harcamaları ise yüzde 10,4 ile 3.sırada yer alırken, payı yüzde 7,6 olan su, kanalizasyon ve konutla ilgili diğer hizmet harcamalardan fazla oldu. Konut bakım, onarım harcamalarının payı ise %6 oldu.
#Türkiye İstatistik Enstitüsü
#TÜİK
#Hanehalkı Bütçe Araştırması
9 yıl önce