|

Koza’ya yanıltıcı reklam cezası

Reklam Kurulu; Koza İpek Grubu’na; yayın organı Bugün gazetesinin internet sitesinde tüketicileri ‘beyine doping veriyor’ şeklinde yanıltıcı ifadelerle reklamı yapılan ‘Nzt 48’ isimli ürünle ilgili yayın durdurma cezası verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/03/2015 Pazar
Güncelleme: 20:37 - 28/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Akın İpek'in sahibi olduğu Koza İpek Sağlık Hizmetleri'nin satışını yaptığı ‘Nzt 48’ isimli ürüne ilişkin tanıtımı, Reklam Kurulu’nca tüketicileri yanıltıcı bulundu. Grubun yayın organı Bugün Gazetesi’ni internet sitesinde yer verilen ‘Nzt 48 Beynin dopingi çıktı! Kusursuz bir zekaya sahip olmaya ne dersin?...İşte o Nzt-48 artık Türkiye’de’  ifadelere yayın yasağı geldi.


YAN ETKİSİ NASIL ÖLÇÜLDÜ?

Reklam Kurulu, söz konusu reklamda kullanılan şu ifadeleri tüketiciyi yanıltıcı buldu: “Nzt 48’in aynı zamanda zeka gelişimine büyük etkisi vardır. Uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik, panik atak, odaklanamama sorunu, unutkanlık, stres ve gününüzü size zehir edebilecek tüm olumsuz özellikleri beyin fonksiyonlarını ve gücünü arttırarak hayatınızdan uzaklaştırıyor.Güven veriyor ve kullananlar tarafından yan etkisi görülmüyor. Beyninizi normalden çok daha ileri seviyede kullanmanıza yardımcı oluyor!”


‘TIBBİ ÜRÜN’ İZLENİMİ SAĞLIĞA AYKIRI

Reklam Kurulu, bu ifadeleri tüketicileri yanıltıcı sağlık beyanlarına yer verildiğine, gıda takviyelerinin insan metabolizmasına etki eden tıbbi bir ürün olduğu izlenimi oluşturulduğuna dikkat çekti.   Reklam ifadelerinde hekim kontrolünde tedavi edilmesi gereken bazı rahatsızlıkların da anılan ürünlerle tedavi edilebileceği izlenimi verildiğine vurgu yapıldı.Reklam Kurulu, reklamın “Sağlık Beyanı ile satışa sunulan ürünlerin beyanları hakkındaki yönetmeliğe, veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanununun 24. maddesine, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği hükümlerine aykırı olduğunu belirterek, reklam veren Koza İpek Basın ve Basım San. Tic. A.Ş hakkında reklam durdurma cezası verdi.


ZEHİR GİBİ KAFA YAPAR

Ayrıca, “Memurlar, öğretmenler, öğrenciler, Bankacılar, Girişimciler, Yazılımcılar ve daha onlarca sektörden milyonlarca insan Nzt-48 kullanıyor ve başarılarında Nzt-48’in oldukça payı olduğunu söylüyorlar. Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri aldırıyor. Zehir gibi bir kafaya sahip olmanın mutlak yolu Nzt-48’den geçiyor” ifadeleri ile de söz konusu ürünü geniş bir toplum kesiminin kullandığı ve hiçbir yan etkiye sahip olunmadığı iddia edildi.

#reklam kurulu
#koza ipek grubu
#ceza
9 yıl önce