|

Kredi kartına taksit freni

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ithalatı körükleyen dayalı otomobil ve elektronik ürünlerinde kredi kartı taksit sayısını sınırlamaya hazırlandıklarını bildirdi. Babacan, fabrikasında ve konutunda ısı yalıtımı yapanın ise taksit sayısını artıracaklarını, ayrıca kredi maliyetinin bir kısmını da devletin ödeyeceğini söyledi.

Yakup Kocaman
00:00 - 10/10/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:29 - 9/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Kredi kartına taksit freni
Kredi kartına taksit freni

G20 Ekonomi Bakanları toplantısı için Washington'a gidişi öncesinde gazete ve televizyon kanallarının ekonomi müdürleriyle biraraya gelen Babacan, ithalatı artıran ürün kalemleri başta olmak üzere azami taksit sayılarının belirlenmesi için BDDK'nın bir çalışma yaptığını belirterek, 'Gıda ve akaryakıtta taksitin önünü kapatmıştık. Şimdi bunu genişletiyoruz. Otomobil, beyaz eşya, cep telefonu, elektronik eşya, mobilya ve giyimde maksimum kredi kartı taksit limitleri ne olabilir inceliyoruz. BDDK çalışmayı tamamladıktan sonra 10 günlüğüne görüşe açacak' dedi.

KARTLARA AYLIK GELİR AYARLAMASI

Babacan, 'Aylık gelir ile kredi kartı limitinin yanısıra kredi kartlarında taksit miktarıyla aylık maaş arasında da bağ kurabiliriz.' dedi. Bankaların kredi büyümesinin 2011'de yüzde 35'e çıkması üzerine her türlü krediye sınırlama getirerek 2013 başında yüzde 15'e indirdiklerini dile getiren Babacan, bu önlem sayesinde Haziran'daki FED kaynaklı dalgalanmada Türkiye ekonomisinin daha az zarar gördüğünü ifade etti.

YALITIMDA KREDİYE DEVLET DESTEĞİ

Devlet, konutlarda ve fabrikalarda enerji verimliliğini artırmak amacıyla yatırım yapanların banka kredisinin bir kısmını ödemeyi planlıyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, üzerinde çalıştıkları yeni düzenleme ile fabrikalarda ve konutlarda enerji verimliliğini artıracak yatırımlarda taksit sayısını artıracaklarını, ayrıca kredi maliyetlerinin bir kısmını da devletin karşılayacağını ifade etti.

ZORLU DÖNEME GİRİYORUZ

Dünya ekonomisinin gelecek 3-4 yılda çok zorlu bir dönemece gireceğini belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, 2014-2016 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) bu gerçekler ışığında temkinli bir yaklaşımla hazırladıklarını söyledi. Ekonomi gazetecileri ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD'nin parasal genişlemeyi önümüzdeki 3-4 yıllık sürede bitirecek olması nedeniyle birçok ülkede faiz oranlarının yükselmeye başlayacağı bir döneme girildiğine dikkat çekti.

MEGA BANK YOLDA

Babacan Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın birer katılım bankası kurmak üzere hazırlık yaptıklarını belirtti. Babacan ayrıca, halen üzerinde çalıştıkları 10 milyar dolar büyüklüğündeki Mega İslam Bankası'nın Türkiye'deki ve dünyadaki tüm katılım bankalarının kısa vadeli likidite ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olacağını kaydetti.

Obama 'keşke bizde de olsa' der

ABD hükümetinin kepenk indirme sorununun arka planında Obamacare olarak bilinen sosyal güvenlik reformu olduğunun altını çizen Babacan, 'Sayın Obama annesini sağlık sigortası olmadığı için kaybetmiş biri olarak bizdeki sağlık sistemi için, 'Keşke bizde de olsa' der. Orada çok materyalist bir bakış açısı var. Obama'ya 'sağlık reformunu geri çek borçlanma tavanını artıralım' diyorlar' diye konuştu.

Babacan: Janet Yellen'i iyi biliriz

Obama'nın FED Başkan adayı olarak ismi resmileşen FED Başkan Yardımcısı için ilk defa değerlendirmede bulunan Ali Babacan şunu kaydetti, 'Kendi aramızda FED Başkanı olması iyi olur dediğimiz adaydı. Saygı duyduğumuz, sevdiğimiz biri. Günlük rüzgarlara kapılmadan doğruları yapabilecek birisi. Merkez Bankası Başkanımız Erdem Başçı ile de iyi ilişkileri bulunuyor.'


10 yıl önce