|

Kredilerde cayma hakkı

Tüketici kredilerinde, vatandaşın haklarını koruyacak yeni düzenlemelere gidildi. Buna göre, tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeden cayabilecek. Kredi ile ilgili sigorta dayatmasına son verildiği gibi borç erken ödenirse gerekli indirimler yapılacak.

Yeni Şafak
04:00 - 23/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:14 - 22/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Banka kredilerinde tüketicilerin haklarını daha çok koruyacak yeni dönem başlıyor. Özellikle son yıllarda bankaların talep ettiği dosya masrafı, maliyetli bürokratik işlemler ve ödeme şartlarındaki katılıklarla ilgili tüketiciye nefes aldıracak düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği'ne göre, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayılabilecek. Ayrıca, tüketicinin yazılı olarak veya açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesi, kredi borcunun tamamını ya da bir kısmını erken ödemesi durumunda gerekli indirimler yapılacak.



FAİZ ORANINA DÜZENLEME


Yönetmelik, faiz veya benzeri bir menfaat karşılığında, ödemenin 3 aydan daha uzun süre ertelenmesini veya benzer şekilde taksitle ödeme imkanını sağlayan kredi kartı sözleşmeleri de dahil olmak üzere her türlü tüketici kredisi sözleşmesini kapsıyor. Belirli süreli kredi sözleşmesinin şartları, tüketici aleyhine değiştirilemeyecek. Belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde akdi faiz oranında değişiklik yapılması halinde, bu değişikliğin yürürlüğe girmesinden 30 gün önce, tüketiciye kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla yazılı bildirimde bulunulacak. Faiz oranının arttırılması halinde, yeni faiz oranı geriye dönük olarak uygulanamayacak.



YAPILANDIRMAYA AVANTAJ


Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya kredi borcunun tamamını ya da bir kısmını erken ödeyebilecek. Bu hallerde kredi veren faizin tamamının veya bir kısmının peşin olarak tahsil edildiği durumlar da dahil olmak üzere gerekli indirimi yapacak.


#Banka kredileri
#Tüketici kredileri
#dosya masrafı
9 yıl önce