|

Kriz avantaja dönüşmeli

Rusya'da faaliyet gösteren Türk iş adamları, ülkedeki ekonomik krizi avantaja dönüştürmenin yollarını arıyor. Rus Türk İşadamları Birliği Başkanı Karaaslan, "Rusya'da daha ziyade inşaat ve tekstil sektörüyle uğraşıyoruz. Yapmamız gereken pazarların çeşitlendirilmesidir. Bizim hizmet, eğitim, sağlık pazarlarına girmemiz lazım" diyor.

Yeni Şafak
13:08 - 2/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 11:10 - 2/03/2015 Pazartesi
AA
Rusya'da faaliyet gösteren Türk iş adamları, ülkedeki ekonomik krizi avantaja dönüştürmenin yollarını arıyor.


Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan, Anadolu Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, kriz sonrasında Rusya pazarında bazı boşlukların oluştuğunu, Türk iş adamlarının bu boşlukları doldurması gerektiğini söyledi. 


Ekonomik krizden Türk iş adamlarının da etkilendiğini belirten Karaaslan, Rusya'da inşaat, turizm ve tekstil sektöründe ciddi yavaşlama yaşandığını, bu sektörlerde küçülme beklediklerini vurguladı.  


Türk iş adamlarının ciddi avantajları bulunduğunu ifade eden Karaaslan, "Birçok Avrupa firması tekstil sektöründen çekiliyor. Bu boşluğu doldurmamız, krizi avantaja dönüştürmemiz lazım. Türk iş adamı dayanıklı, tahammülcü ve sorun çözücüdür. Bu sıkıntılı dönemi atlatırsak bundan büyüyerek çıkacağız" dedi. 


Rus inşaat sektörünün, para sıkıntısı nedeniyle darbe aldığını dile getiren Karaaslan, Çin ve Singapur gibi uzakdoğu ülkelerine ait inşaat firmalarının Türk iş adamları için ciddi tehlike oluşturduğunu kaydetti.


Karaaslan, Türkiye'de banka kredilerinin inşaat sektörü için daha fazla kullanılması önerisinde bulundu. 


"Pazarı çeşitlendirmeliyiz"


Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin enerji kaleminden ayrı olarak geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Karaaslan, "Enerjiyi zaten bir şekilde alacağız. Asıl hedefimiz ticaretin ve turizm pastasındaki payımızın büyümesi olmalıdır. Mutlaka karşılıklı olarak KOBİ'lerin, orta ölçekli yatırımların sanayi ile ilişkilerinin büyümesi lazım. Bunlar işin olmazsa olmazı" dedi. 


Avrupa otomotiv pazarında Türkiye'nin yüzde 16'lık payını örnek gösteren Karaaslan, binde 5'lik pay sahibi olunan Rus otomotiv pazarına da önem verilmesi gerektiğini savundu.


Karaaslan, Rusya'da hizmet, eğitim, sağlık gibi sektörlerde boşluklar bulunduğuna dikkat çekerek, "Bunlar bizim çok iyi bildiğimiz konular. Yapmamız gereken pazarların çeşitlendirilmesidir. Rusya'da daha ziyade inşaat ve tekstil sektörüyle uğraşıyoruz. Bizim bu pazarlara girmemiz lazım" diye konuştu. 


"Tedbirimizi aldık, krize hazırlıklıyız"


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi  (DTİK) Avrasya Bölge Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır da Rusya-Türkiye ticaret hacmi için 100 milyar dolarlık hedef belirlendiğini hatırlatarak, şu an Rus ekonomisinin iç açıcı durumda olmadığını kaydetti.


Bu durumun  tüm iş dünyasını etkilediğini aktaran Savaşır, şunları söyledi:


"Bu kötü etki bu yıl daha da artacak. Fakat biz Türk iş adamları olarak aldığımız tedbirlerle buna hazırlıklıyız. Bu olumsuz ekonomik süreci en az yarayla atlatıp önümüzdeki günlerde yeni iş alanlarına ve var olan işlerimize devam etmeyi, yeni yatırımlar yapmayı düşünüyoruz."
#RUSYA
#Türkiye
#Kriz
#Türk iş adamları
#Rus-Türk İşadamları Birliği Yönetik Kurulu Başkanı Naki Karaaslan
#Ali Galip Savaşır
9 yıl önce