|

Kriz ve IMF çağrısı

Maliye Bakanı Şimşek, gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında CHP’nin seçim bildirgesinde yer alan vaatlerin maliyetinin en az 149,5 milyar lira olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, “Bu programı uygulasınlar büyüme eksiye döner, büyük bir kriz ve IMF çağrısıdır” uyarısında bulundu. CHP'nin vaatleri iş dünyası tarafından da gerçekçi bulunmadı.

Yeni Şafak
04:00 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 20:17 - 20/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında CHP'nin seçim bildirisinde yer alan vaatlerin maliyetinin en az 149.5 milyar lira olduğuna vurgu yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bu programı uygulasınlar büyüme eksiye döner, büyük bir kriz ve IMF çağrısıdır” uyarısı yaptı. Bir televizyon kanalına katılan Bakan Şimşek, CHP'nin vaatlerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “CHP'liler çıksınlar kaynağını ortaya koysunlar. Hangi vergiyi artıracaklarını, hangi harcamayı kısacaklarını, bırak 149 milyar lirayı bana üçte birini açıklasınlar ben onlara oy vereceğim. İktidar olmaları halinde, davet ettikleri ekonomist var. Ona sordular mı acaba? (Kemal Derviş) Çünkü bu programın, üç dört yıl uygulamasından vazgeçiyorum, ilk yılınızın sonunda Merkez Bankası'yla para basmazsanız, süper enflasyona çıkmayı göze almazsanız IMF'nin kapısını çalmak zorundasınız” dedi.



MAZOT İÇİN DÖVİZ BULAMAZLAR


Olmayan kaynağın vatandaşa vaat edildiğini dile getiren Şimşek, Türkiye'nin popülizmden çok çektiğini söyledi. Çiftçiye mazotun 1,5 liraya verileceğine yönelik vaadin hatırlatılması üzerine Şimşek, bir ürünün fiyatının 3'te birine indirilmesinin, tüketimi de artıracağını belirtti. Şimşek, “Bu zihniyet petrol, mazot ithal edecek döviz bulamayacaktır. Nitekim 1970'lerde bu sübvansiyonlar nedeniyle Sayın (Deniz) Baykal'ın bakan olduğu dönemde petrol ithal edemiyorduk" dedi. Mazotta vergi öncesi maliyetinin 1,71 lira olduğunu söyleyen Şimşek, sadece çiftçi açısından vergiden vazgeçme maliyetinin 4,8 milyar lira olduğunu vurguladı. Bakan Şimşek, “Bunları yapın Türkiye'de ne büyüme kalır, ne bütçe kalır ne de kimse size borç verir. Bu programı uygulasınlar büyüme eksiye döner, büyük bir kriz ve IMF çağrısıdır” dedi.



Birçok ülkeden iki kat daha fazla büyüdük


Türkiye'nin geçen yıl yüzde 2.9 büyüdüğüne dikkati çeken Bakan Şimşek, “Bu Brezilya, Meksika, Peru, Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinin neredeyse, bu ülkeler 1,3 büyüdüler, iki katından daha fazla. Romanya Bulgaristan gibi ülkeler bu ülkelere göre Türkiye bir miktar daha fazla büyüdü. Asya bizden daha az büyüdü. Çin ve Hindistan'ı hariç tutarsanız 2,7 büyüdü. Türkiye geçen sene büyümede bir çok gelişmiş ülkeden daha iyi. işgücüne katılım artıyor, 1,3 milyon gence iş bulduk" dedi.


#Maliye Bakanı Şimşek
#chp
#chp vaatleri
#döviz
9 yıl önce