|

Krizden 16 milyar dolarla kurtuldu

ABD, 2008 yılında patlak veren Mortgage konut krizinin bedelini ödemeye devam ediyor. Son olarak, Bank of America mortgage kredileri konusundaki soruşturmada 16,65 milyar dolar ceza ödemeye razı oldu.

.
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 00:13 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Krizden 16 milyar dolarla kurtuldu
Krizden 16 milyar dolarla kurtuldu

ABD, 2008 yılında patlak veren Mortgage konut krizinin bedelini ödemeye devam ediyor. Son olarak, Bank of America kendisi ve satın aldığı şirketler tarafından yatırımcılara sunulan sorunlu mortgage ürünleri konusunda yürütülen soruşturmada, adalet bakanlığı ile 16,65 milyar dolar ceza ödemek üzere anlaştı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD''nin varlık bazında ikinci büyük bankası olan Bank of America 9,65 milyar doları nakit olarak ödeyerek federal devlet ve eyaletlerin açtığı çok sayıda davayı kapatacak. Uzlaşının ABD ve dünya piyasalarını rahatlatması bekleniyor. Son olarak ABD Merkez Bankası kararlarına göre istikrarını devam ettirmeye çalışan para piyasaları alınan kararla birlikte az da olsa rahatladı. Uzmanlar özellikle hassaslığı devam eden piyasaların bankacılık sektöründeki kırılganlığa dikkat çekti.

ANLAŞMA SAĞLANDI

Ayrıca zor durumda kalmış olan konut sahiplerine yardım için de 7 milyar dolar sağlayacak. Bank of America, hükümetle varılan bu anlaşmanın, üçüncü çeyrekte vergi öncesi kârını 5,3 milyar dolara kadar düşüreceğini tahmin ediyor. Bankayı dört yıldan uzun süredir, bu yükümlülüklerden kurtarmak için çalışan Bank of America CEO''su Brian Moynihan yaptığı açıklamada, sağlanan anlaşmanın hissedarların çıkarları için çok uygun olduğunu belirtti. New York borsasında endeksler, beklentilerin üstünde gelen ekonomik verilerin ardından günü yükselişle kapatırken, S&P 500 endeksi yeni bir rekor kırdı. Önceki, temmuz ayına ait ikinci el konut satışlarının yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla ve geçen haftanın işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin altında kalması yer aldı.

Patron indirime yanaşmıyor

ABD Merkez Bankası''nın (Fed) erken faiz artışına gidebileceği beklentileriyle önceki gün güne sert yükselişle başlayan dolar/TL küresel piyasalarda yaşanan toparlanmanın etkisiyle öğleden sonra kayıplarının büyük bölümünü geri alırken, Fed Başkanı Janet Yellen günlerdir beklenen açıklamasında''İstihdam piyasasında ciddi miktarda atıl kapasite halen var, ne kadar hızla ortadan kalkacağı belirsiz. Enflasyon yüzde 2''ye yaklaşırken, para politikasında çok erken sıkılaştırma istihdam piyasasında tam bir toparlanmayı engelleyebilir'' şeklinde konuştu. Yellen, parasal sıkılaştırmanın verilere bağlı olduğunu söyledi.

SATIŞ BASKISINA DEVAM

TEB Stratejisti Erkin Işık, global verilerle ilgili, ''Fed tutanakları gelişmekte olan ülke paralarında satış baskısına neden oldu'' şeklinde konuştu. Işık, ''TL''nin 16 gelişmekte olan ülke paralarından oluşan sepet karşısında yüzde 2,5 düşük performans göstermesi biraz toparlanma ihtimalini artırıyor. global likidite koşulları oynaklığın yüksek olmasına neden olabilir'' dedi.


10 yıl önce