|

Kur yüzde 9 zam getirdi

Kurlardaki yükselişin maliyetlerde oluşturduğu artıştan dolayı, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgazda yüzde 9 fiyat artışına gidildi. Yapılan zammın ise enflasyonu yarım puan artıracağı hesap ediliyor.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 1/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:21 - 30/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Kur yüzde 9 zam getirdi
Kur yüzde 9 zam getirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla yüzde 9'luk fiyat artışına gidildiğini söyledi. Bakan Yıldız, fiyat artışlarında son haftalarda 2,28'lere Türk Lirası karşılığı dolar kuru ile düzensiz yağışlar nedeniyle oluşan kuraklığın etkili olduğunu kaydetti.

2 YILDIR ELEKTRİK ZAMMI YOKTU

Türkiye'nin elektrik ve doğalgazdaki yüzde 9'luk artışa rağmen elektrik fiyatında konutta AB üyesi ülkeler arasında en ucuz 4'üncü, sanayide en ucuz ülke olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, doğalgaza yapılan artıştan dolayı, tarifeli elektrik fiyatlarına da 1 Ekim 2012 tarihinden bu yana ilk kez zam yapılmış olacağını söyledi.

İSTANBUL VE ANKAR A İÇİN YÜZDE 8

Elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9 oranındaki artışın doğalgaza vergi dahil yansıması kentlere göre değişirken, İstanbul ve Ankara'da ortalama yüzde 8 olacak. Buna göre İstanbul'da konutlarda vergi dahil nihai satış fiyatı yüzde 7,5 artarken, sanayide bu oran yüzde 8,4 olacak. Yine Ankara'da konutlarda yüzde 7,6 olan nihai doğalgaz artış fiyatı sanayiye yüzde 8,5 şeklinde yansıyacak

ELEKTRİK FARKI 3 MİLYAR LİRAYI AŞTI

HES'lerde yağış azlığı nedeniyle üretilemeyen elektriğin farkının 3 milyar liranın üzerinde olduğuna işaret eden Yıldız, Türkiye'nin elektrik üretiminde kullandığı su kaynakları oranının yüzde 25'ten yüzde 17-18'ler seviyesine düştüğünü, yılsonunda bu oranın yüzde 19'larda gerçekleşmesinin beklendiğini dile getirdi. Yıldız, aradaki farkın ithal ve diğer başka kaynaklarla karşılandığını kaydetti.

BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Bunun yanında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca (EPDK), kilovatsaat bazında, vergi ve fonlar hariç olmak üzere uygulanan tek zamanlı elektrik satış fiyatlarının ortalama yüzde 8,87 arttığı bildirildi. EPDK'dan yapılan açıklamaya göre, kurulun dünkü toplantısında bugünden itibaren geçerli olmak üzere toptan ve perakende elektrik satış tarife önerileri değerlendirilerek karara bağlandı.

AVRUPA'NIN EN UCUZ DOĞALGAZI BİZDE

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, yüzde 9'luk artışa rağmen, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında konut ve sanayide en ucuz doğalgazın Türkiye'de olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki açıklamasında açıklanan yüzde 9'luk artışa rağmen doğalgaz fiyatının konutta metreküp başına Kasım 2008'de 54 cent, bugün ise 38 cent olduğunu kaydetti. Şimşek, 1 Ocak 2002'de 200 kilovatsaat elektrik tüketim bedelinin asgari ücrete oranının yüzde 18,8'e takabül ettiğini, bugün ise bu oranın yüzde 8,8 olduğunu ifade etti.

Kuraklık olumsuz etkiledi

Öte yandan bu yıl su rejimindeki düzensizlikler ve yağış azlığının Türkiye'yi fiyatları bu kaynaklarla dengeleyemeyecek bir noktaya getirdiğinin altını çizen Enerji Bakanı Taner Yıldız, 'Hem elektrik hem doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla, Ekim, Kasım ve Aralık aylarını içermek kaydıyla, yüzde 9'luk fiyat artışına gidiyoruz' diye konuştu.

Fiyatları yarım puan arttırır

Dışa bağımlı olduğumuz doğalgazdan elektrik üretiminin yüzde 48'ler seviyesinde olmasından dolayı söz konusu artışın piyasadaki birçok ürünün de artmasına neden olacağı hesap ediliyor. Bu kapsamda artışın yıllık enflasyon üzerinde 0,50 puanlık bir artışa neden olacağı bunun da yıl sonunda tek hanelere düşürülmesi hedeflenen enflasyonu yeniden çift haneli yapma ihtimali doğuracağı belirtiliyor.

10 yıl önce