|

Kurban yerleri Boğaz''la yarışıyor

Kurban Bayramı''na 2 hafta kala gözler kurbanlık fiyatlarına çevrildi. Satış yeri ve nakliye ücretindeki zamların kurbanlık fiyatlarını da yüzde 15 arttırması bekleniyor. Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, ''10 günlük kullanım yeri için 10 bin lira kira alınıyor'' dedi.

Şuayip Alabay
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:35 - 21/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
Kurban yerleri Boğaz''la yarışıyor
Kurban yerleri Boğaz''la yarışıyor

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Kurban Bayramı''na sayılı günler kala kurbanlık fiyatlarının yaklaşık yüzde 15 arttığını belirterek, bu artışın satış yerleri ve nakliye hizmetleri için belirlenen ücretlerden kaynaklandığını söyledi. Bu yıl İstanbul''a küçük ve büyükbaş olmak üzere toplam 300 bin kurbanlığın gelmesi bekleniyor. Tunç, üreticilerin cazip fiyatlarla kurbanlıklarını satmak istediğini ancak özellikle hayvan pazarları için belirlenen kira bedellerinin buna izin vermediğini anlattı. Kurbanlıklarını İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere getiren besicilerin, belediyelerin gösterdiği alanlarda satış yapabilmek için çok yüksek kira bedelleri ödediğini dile getiren Tunç, maliyet artışının fiyatları da yükseldiğini belirtti.

TAŞIMA 2 BİNDEN 5 BİN TL''YE ÇIKTI

Bülent Tunç, kurbanlık fiyatlarının geçen seneye göre yaklaşık yüzde 15 arttığını belirterek, şunları kaydetti: ''Kurbanlık fiyatlarının artmasının asıl sebebi satış yerleri ve nakliye hizmetleri için belirlenen ücretlerdir. Bu konuda Bakanlık ya da üreticiden kaynaklanan bir sıkıntı söz konusu değil. 10 günlük kullanım için yaklaşık 10 bin lira kira bedeli alınıyor. En fazla 50 metrekarelik alan için ödenen bu para ile çok rahat Boğaz''da bir daire kiralayabilirsiniz. Bir ay önce Ağrı ve Kars''ta 20-25 hayvan taşımak için 2 bin lira ödenirken şimdi 5 bin lira ödenmesi, bu işten sağlanan rantın göstergesi. Ne değişti de böyle oldu? Benzin fiyatlarına yüzde 500 zam mı geldi?'' Bülent Tunç, ekonominin büyümesi için üreticiye destek olunması gerektiğini söyledi. Kurban Bayramı için Türkiye genelindeki hayvan mevcudiyetinin ihtiyacın üzerinde olduğuna ve hayvan sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Tunç, kurbanlık ya da canlı hayvan ithalatı için hiç bir neden bulunmadığını belirtti.

İstanbul''a 300 bin kurbanlık

İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, nüfusu birçok dünya ülkesinden büyük olan İstanbul''a geçen sene küçükbaş ve büyükbaş olmak üzere 269 bin 137 kurbanlık giriş yaptı. 2010 yılından bu yana 4 sene boyunca İstanbul''a gelen kurbanlık sayısı ise 979 bin 205 rakamına ulaştı. Kurbanlıkların çoğu kesilirken, İstanbul içerisinden satışa sunulan kurbanlık miktarı yüzde 10 seviyelerinde kaldı. Bu yıl İstanbul''a küçük ve büyükbaş olmak üzere toplam yaklaşık 300 bin kurbanlık gelmesi bekleniyor. Şimdiden satış yerleri dolmaya başladı.

Hazırlıklar tamam

Kurban Bayramı''na sayılı günler kala İstanbul''a kurbanlıklar gelmeye başladı. Kurban satış yerleri dolarken, denetim ve kesim noktaları için İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hazırlıklarını tamamladı. Bu kapsamda İstanbul için 3 kurban hizmetleri komisyon kararı 1 adet hayvan sağlığı zabıtası komisyon kararı alındı. İstanbul''a gelecek kurbanlık sayısının ise küçükbaş ve büyükbaş toplamda 300 bin civarında olması bekleniyor. Satış için kurbanlıkların sağlıklı olduğunu gösteren belge zorunlu olacak. Bu belgeyi gösteremeyen satıcılar, kurbanlıklarını Tuzla canlı hayvan borsasına götürecek.

Sıkı denetim olacak

Kurbanlıklarla ilgili İstanbul''da alınan kararlardan birisi Kavacık ve Çamlıca Hayvan Sevk Kontrol Noktaları''nın sıkı denetimi olacak. Ayrıca, Ahmediye Gişeleri Yol Kenarı Denetim İstasyonu ve Selimpaşa Tem Gişeleri Yol Kenarı Denetim İstasyonlarıyla yol boyu denetim yapan kolluk kuvvetleri İstanbul''a giriş yapan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların belgeleri kontrol edilip araçtaki hayvanların özelliklerinin belgelerle uyumlu olup olmadığının kontrolü de yapılacak.


10 yıl önce