|

Kurbanlık bulmada sıkıntı yaşanmayacak

Türkiye'de kurbanlık şartlarına uygun 3,5 milyon küçükbaş, 1 milyon 200 bin büyükbaş potansiyeli olduğu tespit edildiği, vatandaşların kurbanlık bulmada sıkıntı çekmeyeceği bildirildi.

Aa
00:00 - 1/10/2014 الأربعاء
Güncelleme: 11:49 - 1/10/2014 الأربعاء
Yeni Şafak
Kurbanlık bulmada sıkıntı yaşanmayacak
Kurbanlık bulmada sıkıntı yaşanmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, yaptıkları ölçümlerde Türkiye'de kurbanlık şartlarına uygun 3,5 milyon küçükbaş, 1 milyon 200 bin büyükbaş potansiyeli olduğunu tespit ettiklerini, vatandaşlarınkurbanlık hayvan bulmada sıkıntı çekmeyeceğini bildirdi.

Kayhan, Türkiye'de büyükbaş hayvan varlığının 14 milyon 700 bini, küçükbaş hayvan sayısının da 42 milyonu geçtiğini belirtti.

Kayhan, bu rakam ile Türkiye'de son 5 yıldır hayvan sayılarında yükseliş yaşandığına dikkati çekerek, ilk hayvan sayımının yapıldığı 1984'ten bu yana hayvan sayılarının sürekli düşüş trendinde olduğunu, 2002'den sonra büyükbaş ve küçükbaş yetiştiriciliğine hayvancılık desteklerinin artmasıyla beraber yükselişe geçtiğini savundu.

Şu anda da rekor bir sayıya ulaşıldığını vurgulayan Kayhan, Kurban Bayramı'ndan 3 ay önce kurban arzının yeterliliği açısından Türkiye'deki mevcut potansiyeli ölçtüklerini, bu ölçümlerde kurbanlık şartlarına uygun 3,5 milyon küçükbaş, 1 milyon 200 bin büyükbaş potansiyeli olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Kayhan, kurbanlık ihtiyacının da büyükbaşta ortalama 850-900 bin, küçükbaşta da ortalama 2 milyon-2 milyon 500 bin arasında olduğunu ifade ederek, kurbanlık talebinin çok çok üzerinde bir potansiyelin olduğunu bildiklerini, vatandaşların kurbanlık hayvan bulma konusunda sıkıntı çekmeyeceğini söyledi.

Kurbanlık hayvan satış yerlerini gezdiklerini dile getiren Kayhan şöyle konuştu:

"Çadırları gezdik. kurbanlık hayvanlar büyük ölçekte satıldı. Bir kısmı tekrar getirmeyi planlıyor. Bir kısmının hala hayvan mevcudu var. Fiyatlardan da hem üretici, hem yetiştirici hem de alıcı memnun görünüyor. Son iki yıldır Türkiye'deki kurbanlık hayvanlar Türkiye'de yetiştirildi, hiç bir ithal orijinli hayvan bulunmuyor. Fiyatlar canlı ağırlığına göre, ırk özelliğine ve besi şekline göre değişkendir ancak gerçek şu ki, herkes fiyatlardan memnun. Canlı ağırlığın kilogramı 12 liradan başlıyor. Bu fiyat üreticinin maliyetlerine göre ideal bir fiyattır."

"Türkiye'deki hayvan sayıları TÜİK verileri ile örtüşüyor"

Kayhan, Kurban Bayramı'nda Türkiye'de 3,5 milyon hayvanın yer değiştirdiğini, bu rotasyon iyi yönetilmezse ciddi riskler oluşabileceğini, hayvan hastalıkları açısından kontrol edilemez sonuçlar doğurabileceğini, bunun için bakanlık olarak stratejik bir şekilde durumu iyi yönettiklerini anlattı.

Hayvanların doğar doğmaz tanımlanarak küpelendiğine dikkati çeken Kayhan, bu küpe numarasında ülkenin kodu, ilin plaka numarası, işletme ile ilgili bilgilerin yüklü olduğunu, sistemin bir hastalık olduğu zaman bunun orijinini bulmada kolaylık sağladığını bildirdi.

Kayhan, dünyanın hiçbir yerinde Kurban Bayramı döneminde Türkiye kadar hayvan hareketinin olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Hayvan sağlığı ile ilgili il ve ilçe veteriner hekimlerimiz aylar öncesinden kurbanlık vasfındaki bütün hayvanlara sağlık taramaları yapar, koruyucu aşıları uygularlar ve sadece sağlıklı olan hayvanları sevk ederler. Her sevk esnasında veteriner sevk raporu ile beraber hayvanların hem fiziki muayenesi yapılır, hem de hayvana daha önce uygulanan bütün sağlık testleri belge ile yetiştiriciye verilmek üzere il dışına gönderilir. Bunlar güvenilir ve sağlıklı hayvanlar. Yetiştirici de buna dikkat ediyor. Alıcının da alırken bu belgeleri sorgulamasında fayda var. Her kesimden sonra bildirimlerin olması gerekiyor. Resmi mezbahalarda ve kurban kesimine tahsisli yerlerde kesiliyorsa bunlar resmi veteriner kontrolünde olduğu için geri bildirimleri oluyor. Bunun dışında satış olması durumunda, veteriner kontrolü dışında ölüm veya kesim olduğunda bunun da bildirilmesi gerekiyor. Geçmişe göre bildirimde çok daha iyi bir durumdayız. Sistemi de zaman zaman güncelliyoruz. Şu anda herhangi bir sorun yok, Türkiye'deki hayvan sayıları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ile örtüşüyor."

٪d سنوات قبل