|

Küresel piyasalar Avrupa'yı bekliyor

Hafta sonu toplanan Avrupa Maliye Bakanları toplantısı öncesinde iyimser beklentilerle pozitif seyreden küresel piyasalar, bu haftaya Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yapılacak yardımın koşullarının yarattığı tedirginlik ile başladı.

Aa
00:00 - 18/03/2013 Pazartesi
Güncelleme: 09:18 - 18/03/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Küresel piyasalar Avrupa'yı bekliyor
Küresel piyasalar Avrupa'yı bekliyor

Avrupa Maliye Bakanları'nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kurtarılması karşılığında yaklaşık 6 milyar avro kaynak beklenen mevduatlardan vergi alınması şartı küresel piyasalarda özellikle bu uygulamanın sadece bu ülke ile sınırlı kalmayabileceği, diğer zorda olan ülkelerle ilgili de benzer adımlar atılabileceği endişeleri ile negatif seyrediyor. 

-Açılan piyasalarda satış geldi-

Kararlar öncesinde 1,3070 seviyelerinin üzerinde seyreden avro/dolar paritesi 1,29'un altına kadar gerilerken günün açılan ilk hisse senedi piyasalarından Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,71, Çin'de Şangay bileşik endeksi yüzde 1,27 oranında değer kaybetti.

Geçen haftanın son işlem gününde hisse senedi piyasaları sınırlı düşüşlerle günü kapatsa da genel olarak hafta boyunca pozitif seyretti. ABD'de Dow Jones endeksi geçen hafta tarihi kapanış rekorunu 14.539 puana taşırken, Almanya'da DAX endeksi 2007 yılınan bu yana ilk kez 8.000 puanın üzerinde kapanış gerçekleştirdi.

Yurt içinde ise geçen haftanın son işlem gününde İMKB'deki yükselişe rağmen haftalık bazda endeks yüzde 0,51 oranında düşüş kaydederken tahvil-bono piyasasında ise gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 5,79'dan başladığı haftayı yüzde 5,93'den kapattı.

Analistler bu hafta piyasaların Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin ''sunulanlar içinde en makul'' olarak nitelendirdikleri kurtarma şartları sonrasında atacağı adımları ve avrodan çıkışın şiddetini izleyeceklerini belirtiyor. Tüm piyasaların Avrupa'ya odaklanacağını ifade eden analistler bugün özellikle Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande arasında yapılacak görüşeme ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin şartları yumuşatmak için yaptığı çalışmalar ile ilgili adımların piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.00 İtalya, ocak ayı dış ticaret dengesi

12.00 Avro bölgesi, ocak ayı dış ticaret dengesi

16.00 ABD, NAHB mart ayı konut piyasası endeksi


11 yıl önce